Niklas Strömstedts hjärtskärande brev – till döde vännen Sven-Erik Magnusson: ”Du ska veta att…”

Nej, nu kommer tårarna!

Niklas Strömstedts hjärtskärande brev till sin bortgångne vän och tidigare kollega Sven-Erik Magnusson får oss att böla.

Evigt saknad, aldrig glömd – så brukar det heta. Och det gäller sannerligen för en av våra allra största och mest populära artister någonsin.

Sven-Erik Magnusson somnade in för lite mer än tre år sedan, och lämnade ett enormt tomrum efter sig inom musik-Sverige. Det uppstod närmast landssorg efter beskedet att Sven-Ingvars omåttligt folkkäre frontman gått ur tiden. Med sin ljuva stämma och sitt karaktäristiska leende var han utan tvekan en trygg punkt för generationer.

STOCKHOLM 20060113 Sven-Erik Magnusson vid pressträffen med det då 50-årsjubilerande dansbandet Sven-Ingvars. Photo Leif R Jansson / SCANPIX / TT

Niklas Strömstedts brev till Sven-Erik Magnusson

Trots att åren har gått, är minnet av Sven-Erik ständigt levande i folksjälen. Det bevisar inte minst vännen och tidigare musikkollegan Niklas Strömstedt.

På sociala medier har han nyligen publicerat ett långt och känslosamt inlägg – som ett brev till sin bortgångne vän. Han refererar till låttexten i klassiska och folkkära melodin ”Byns enda blondin”. Den skrevs av Strömstedt, gavs ut av Sven-Ingvars år 1994 och sjungs ur en brevbärares perspektiv.  

”Hej Sven-Erik! Hoppas du har det bra och att det finns gitarrer i himlen. Minns du när vi fick guldskivor för ”Byns enda blondin”? Kan berätta att han, brevbäraren hörde av sig strax innan påsk. Han vågade ju till slut ta kontakt men blondinen och de flyttade ju ihop i hennes föräldrarhem i Sutterhöjden”, skriver Niklas i inlägget.

”Du ska veta att den där biten är rätt poppis fortfarande”

Han tycks förklara vad som hände sen med ”brevbäraren” i låten.

”Giftemål och stor renovering och sen kom det ganska snabbt två döttrar. Men sen gick det som det gör ibland – hon kärade ner sig i en flygstyrman och han blev övergiven och deppig. Skilsmässa och flytt till Karlskoga där han efter ett ganska jobbigt första år startade datingtjänsten ”Kärleksbrevet”. Det funkade rätt bra men han blev ju inte skitrik direkt men han fick ändå en liten hacka när han sålde den till…kan du tänka dig – Posten. Som snabbt la ner den. Puckon!”, skriver Niklas fortsättningsvis.

Han avslutar sin fina text med en personlig hälsning till sin kära vän.

”Jaja…det händer grejer här. Ha det fint Sven-Erik och du ska veta att den där biten är rätt poppis fortfarande.”

Hela Niklas inlägg och brev till Sven-Erik kan ni med fördel, glädje och en skvätt gråt i ögat, läsa här:

I samband med Sven-Eriks bortgång berättade Niklas att han följt Sven-Ingvars sedan 1960-talet och växt upp med deras musik som fascinerade honom.

– Jag visste ju att han var sjuk, men det är ju tråkigt när någon inte finns längre, någon som har betytt mycket inte bara för mig utan för väldigt många andra människor också, sade Niklas Strömstedt då, till Sveriges Radio.

Så oerhört fint av dig Niklas att tänka på Sven-Erik! Väldigt vackert uttryckt, jag är säker på att Sven-Erik hade tyckt det varit trevligt att få höra om hur det gick för blondinen och brevbäraren.

Minns ni hur sången gick? Här är ett fint klipp från tv-arkivet:

https://www.youtube.com/watch?v=FDGhm4X_Gpo

Nu hjälps vi åt att dela Niklas fina brev till Sven-Erik vidare, för att bevara hans minne. Du är så saknad här, Sven-Erik. Tack för alla dina fina insatser för svenskt musikliv!