Foto: TT

Orups ärliga ord om Pernilla Wahlgrens insats i Allsång på Skansen – därför vägrar han ta över SVT-klassikern

Popkungen är tillbaka.
Thomas ”Orup” Eriksson återvänder till Allsång på Skansen för att bjuda publiken på ett smakprov ur sin hyllade enmansshow.
I en stor intervju med Nöjeslivet berättar han om sin relation till Pernilla Wahlgren via exhustrun Sofia Wistam – och varför han själv aldrig någonsin kan ta över Allsången.

Thomas ”Orup” Eriksson är tillbaka i Allsång på Skansen.

Med en kritikerrosad enmansföreställning inför utsålda hus på Rival i Stockholm i bagaget, kliver popkungen upp på Sollidenscenen igen.

–Jag tror jag varit med sex gånger själv och tre gånger med GES, säger Orup till Nöjeslivet.

Vad är det som gör att du vill komma tillbaka?

– Alltså jag gör Allsång så ofta det går, även om man inte kan vara med jämt. Jag tycker det är väldigt roligt och det är väldigt många som kollar på. Så både det att det är kul, och att det även är bra marknadsföring. Det är inte så många som har båda delarna.

”Magaluf”- och ”Regn hos mig”-sångaren kommer efter Allsången att ta sin show ”Orup bara” till västkusten.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM, SVERIGE 20240613 Orup medverkar när Allsång på Skansen presenterar sommarens artister på Sollidenscenen. Foto: Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM, SVERIGE 20240613 Orup medverkar när Allsång på Skansen presenterar sommarens artister på Sollidenscenen. Foto: Claudio Bresciani / TT

– Jag har spelat på Rival hela hösten, en ensamshow utan musiker. Det har gått bra. Jag ska köra den i Göteborg i höst. Så då ligger det bra till, att köra Allsången i augusti.

Blir det ett smakprov från den showen i Allsång på Skansen?

– Ja, lite så kommer det bli. Jag kommer inte spela med bandet, utan jag kommer att spela själv, säger Orup.

Vad tycker du om Pernilla Wahlgren som programledare? Det blir första gången du gästar programmet med henne som allsångsledare.

– Pernilla är kanske en av Sveriges charmigaste personer. Omöjligt att inte tycka om liksom. Vi har ju känt varandra… eller känt, vi är bra bekanta i alla fall.

Ni går väl way back med hela er artisthistoria kan jag tänka mig.

– Oja. Hon gör ju en podd med min exfru. Och min äldste son (Kid Eriksson, bilden nedan) klipper och producerar den här podden, så vi är liksom inblandade i varandra.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20170901 Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam under 2017 års Kristallengala på Stockholmsmässan på fredagen. Foto: Jonas Ekströmer / TT
STOCKHOLM 20170901 Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam under 2017 års Kristallengala på Stockholmsmässan på fredagen. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Lyssnar du på den?

– Jag lyssnar ibland. Inte jätteofta om jag ska vara ärlig. Min dotter lyssnar ganska mycket.

Artikeln fortsätter under bilden.

Det här blir ju också första sommaren med Allsången sen Lasse Berghagen gick bort. Vad tänker du kring det?

– Jag kommer ihåg att det var först när Lasse började ta över Allsången, det var då som vi popartister kunde tänka oss att vara med. Innan det var det mer dragspel och gammelmodigt sådär. Men sen så, när Lasse tog över, då hände det något. Det blev mycket mer tillåtande och roligare. I alla fall för oss.

Vad händer annars i sommar?

– Nu är jag ledig ett tag, efter Rival. I början på juli ska jag göra åtta föreställningar runtom i landet på sommarorter som Visby, Borgholm och Båstad. Det blir jag, en gitarr och ett piano. Det ska bli kul.

Blir det inga lediga stunder?

– Jodå, jag är ute och giggar mellan 2-14 juli. Dagen efter åker jag på semester. Vi har ett hus i Italien, så där är jag så fort jag är ledig.

Vad trevligt! Hur hamnade du där?

– Det är min fru som håller på med sånt. Det är hon som sköter hand om det. Så de åker dit innan, medan jag lirar lite, och sen kommer jag ner.

En helt annan sak: Nu är ju Allsång på Skansen ensamt om somrarna, efter att ”Lotta på Liseberg” lagt ner. Det blir ett mindre fönster för er artister att synas i. Vad tänker du kring det och att Lotta har lagt ner?

– Det har jag inte tänkt på. Det är värre för yngre artister tror jag. De som håller på och måste uppmärksammas oftare. För oss gamlingar blir det ingen större skillnad tror jag, säger Orup.

Han har själv medverkat flera gånger i ”Lotta på Liseberg”.

– Det var kul. Men jag har ingen aning varför de lagt ner?

Det var Lotta som kände att hon ville umgås med familjen i stället.

– Ja, hon ville göra något annat. Hon var så stark med det, en klippa. Det är ganska svårt att ta in någon annan där. Här (på Skansen, reds anm.) har man ju en tradition av att byta allsångsledare, säger Orup, som själv hade hand om programmet ”Allsångsscenen är din” för ett antal år sen.

Är du själv sugen på att ta över Allsången?

– Nej, nej. Jag är inte tillräckligt… Nej, jag skulle ha så svårt för att vara så glad och trevlig hela tiden.

Äsch då, det tycker jag allt att du verkar vara.

– Jo, just nu ja, haha. Men nej, det är inte min grej.

Allsång på Skansen med Orup sänds tisdag 13 augusti klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev