Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT & Bertil Enevåg Ericson/TT

Oscar Magnussons sista stund med pappa Sven-Erik – känslosamma orden: ”Timme efter timme…”

Sven-Ingvars gör succé i ”På spåret”.
Men att axla pappa Sven-Erik Magnussons mantel i bandet har inte varit enkelt för sonen Oscar.
– Det är inget pyttelitet beslut att ta, säger han till Aftonbladet.
I den nya boken ”Ett år i taget” skildras hans sista känslosamma stund med pappan.

Sven-Ingvars är tillbaka i rampljuset. Bandet firar att det i år är 65 år sedan gruppen bildades i Slottsbron, ett samhälle i Grums kommun ett par mil väster om Karlstad.

Låtar som ”Fröken fräken”, ”Min gitarr”, ”Börja om från början”, ”Säg inte nej, säg kanske” och ”Kristina från Vilhelmina” har placerat Sven Ingvars i historieböckerna. Totalt 15 stycken förstaplaceringar på Svensktoppen har det blivit genom åren – mer än någon annan artist.

Då var Sven-Erik Magnusson sångare och frontfigur och vid sin sida hade han Ingvar Karlsson med sitt unika gitarrspel.

STOCKHOLM 20130925 Sven-Erik Magnusson med hustrun Eva Magnusson och sonen Oscar Magnusson, här fotograferade i samband med radiolegenden Kent Finells begravning i Kungsholmens kyrka i Stockholm år 2013. Foto Bertil Enevåg Ericson / TT

I dag har Sven-Eriks son, Oscar Magnusson, tagit över stafettpinnen. Oscar har varit en del av bandet ända sedan 2006. Men det var inte förrän efter Sven-Erik Magnussons bortgång i mars 2017 som Oscar ställde sig längst fram på scen för att sjunga pappans låtar.

Sven-Ingvars är just nu är aktuella som husband i SVT:s ”På spåret” och med en stor Sverigeturné. Dessutom släpptes nyligen boken om bandet, ”Sven Ingvars: Ett år i taget”, utgiven av förlaget Mondial. I boken har författaren och journalisten Anders Nilsson intervjuat tidigare och nuvarande musiker i bandet.

Oscar Magnussons sista tid med pappa Sven-Erik

Boken skildrar bland annat hur Sven-Erik Magnusson i början av 2017 fick palliativ vård vid Rosenbads resurscentrum i Karlstad. Vid sin sida hade han sonen Oscar.

”Inne i sjukrummet är Sven-Erik knappt vid medvetande. Framåt kvällen inser familjen att det bästa är att de avlöser varandra vid sjuksängen. Under natten sitter Oscar kvar. Timme efter timme hör han sin pappas djupa andetag. Någon gång efter midnatt nickar han till i besöksstolen. Oscar vaknar sedan klockan två på natten då han hör ett långt och djupt andetag. Sedan ingenting mer”, skriver författaren Anders Nilsson i boken ”Ett år i taget”, uppger Aftonbladet.

Den folkkäre artisten Sven-Erik Magnusson somnade in 22 mars 2017, i sitt älskade Värmland. Han blev 74 år.

Sven-Ingvars musikskatt lever för alltid vidare. Det ser bland annat sonen Oscar till, men han menar att det inte var ett enkelt beslut att kliva fram som sångare i pappas band.

– Det är inget pyttelitet beslut att ta, det är på riktigt. Jag är en person som ställer höga krav på mig själv, så jag tänkte: ”Raserar jag hela skiten nu, och besudlar något som så många människor har byggt upp?”, säger Oscar Magnusson till Aftonbladet.

Sven-Ingvars är husband i program 1-3 i ”På spåret”. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget /SVT

Han förklarar att publikens stöd gett honom styrka. Efter premiären av ”På spåret” förra veckan fick han och bandet motta massor av hyllningar för sin medverkan, bland annat via Nöjeslivets Facebook-sida där tiotusentals tittare visade sin kärlek till Sven-Ingvars.

– Jag sitter ihop med pappa på många fler sätt än genom musiken, men låtarna är en stor del av det. Han lever fortfarande i dem. Pappa är med mig i varje ord jag sjunger.

Ni är fantastiska, tack för musiken ni bjudit svenska folket på under alla år!

Sven-Ingvars och Molly Sandén bjöd på verkligen på härlig musikunderhållning i premiären av "På spåret"! 😃❤

Posted by Nöjeslivet on Friday, November 26, 2021

Skriv gärna en uppmuntrande kommentar om Sven-Ingvars i kommentarerna!