Foto: Shutterstock/AP-Photo/TT Nyhetsbyrån

Paul McCartney har burit på John Lennons hemlighet i alla år – verkliga orsaken till The Beatles uppbrott

Paul McCartney ville inte splittra The Beatles.
Det berättar han i en ny BBC-intervju.
John kom in en dag och sade ”jag lämnar Beatles”, säger McCartney i den kommande BBC-intervjun, uppger The Guardian.

The Beatles. Det räcker med att läsa namnet för att man ska inse storheten omedelbart. Världens största band och ett musikaliskt fenomen som för alltid förändrade vår populärkultur.

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr förändrade rockhistorien med låtar som ”Here Comes The Sun”, ”Come Together”, ”Let It Be”, ”Yesterday” och ”Hey Jude”. Liverpoolkvartetten bildade bandet i den brittiska industristaden 1960 och var aktiva i ett decennium, fram till 1970 då bandet plötsligt splittrades.

John Lennon. Foto: AP-Photo/TT Nyhetsbyrån

Därefter fortsatte bandmedlemmarna på egna håll, men deras musik som grupp har alltsedan dess fortsatt fått nya fans i generationer.

I dag lever ”bara” två av bandmedlemmarna – McCartney och Starr. John Lennon sköts till döds den 8 december 1980 i New York när han var på väg in till sin bostad. Den legendariske låtskrivaren och fredsaktivisten blev bara 40 år. Gitarristen i bandet, George Harrison drabbades av lungcancer och avled 29 november 2001, 58 år gammal.

Hur det egentligen gick till när The Beatles splittrades 1970 har länge varit omtvistat. Nu menar Paul McCartney att det, tvärtemot ryktena, inte var han som ville att Beatles skulle lägga av som band.

I stället menar han att det var Lennon som låg bakom uppbrottet, berättar McCartney, liksom de andra medlemmarna i bandet adlad av drottningen, i en kommande och mycket uppmärksammad BBC-intervju.

– Det var inte jag som låg bakom splittringen. Nej, nej, nej. John kom in en dag och sade ”jag lämnar Beatles”, säger Paul McCartney i en kommande intervju som ska sändas på BBC, uppger tidningen The Guardian.

Paul McCartney vid Critics’ Choice Movie Awards i Hollywood 2010. Foto: Shutterstock

Han fortsätter:

– Det här var mitt band, det här var mitt jobb, det här var mitt liv, så ville jag att det skulle fortsätta.

Artisten berättar också att det hela hölls hemligt ”i några månader”, på grund av affärsavtal.

Samtidigt har den i dag 79-årige artisten genom åren fått lida av bilden av att han förstörde bandets dynamik, då han anlitade advokater när bandet hade olika syn på saker och ting.

– Jag var tvungen att leva med det för det var folks bild av saken, säger McCartney i intervjun.

Vad tycker du om The Beatles musik? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida! Här kommer en klassiker från 1964: