Så låter Abbas nya album ”Voyage” – världens hyllningar: ”Kärleksfull lovsång till åldrandet”

Foto: @abba Instagram/TT

Så låter Abbas nya album ”Voyage” – världens hyllningar: ”Kärleksfull lovsång till åldrandet”

Pophistoriens största och mest oväntade comeback.
Nu har Abbas nya album ”Voyage” släppts – det första från den svenska supergruppen på 40 år.
Skivan får blandade reaktioner från världens recensenter.
Här nedan kan du själv lyssna på alla låtarna!

De står för pophistoriens förmodligen största och mest oväntade comeback. På fredagen släpptes Abbas nya album – det första på 40 år.

Skivan ”Voyage”, som innehåller tio nyinspelade låtar, har fått massor av reaktioner från recensenter världen över.

”För vad som utan att överdriva går att beskriva som tidernas pop-comeback visar sig vara en vuxen och värdig samling låtar från en kvartett som framför allt låter helt obrydd av allt ståhej deras återkomst skapat”, skriver Anders Dahlbom i sin recension i Expressen och delar ut betyget tre av fem.

Samma betyg får Abbas nya skiva i Aftonbladet, där Markus Larsson recenserat ”Voyage”.

Jan Gradvall – musikprofilen som ofta brukar synas i TV4:s Nyhetsmorgon – har också fått recensera Abbas comeback.

”Ingen av dessa tio låtar kommer att bli en stor hitlåt. Här finns ingenting som uppfyller kriterierna för hur modern pop ska låta för att spridas på streamingtjänster, ingenting som ens försöker göra det”, skriver Jan Gradvall, i DI Weekend, och ger skivan en fyra i betyg, uppger DN.

Svenska Dagbladets Andres Lokko är inte imponerad. Han delar ut en tvåa i betyg till Abbas comeback, och skriver att skivan ”låter förvånansvärt billigt”, i sin recension.

Delade reaktioner i Storbritannien

I Storbritannien är recensenterna också delade. Här har Abba många fans – gruppens samlingsskiva ”Gold” från 1982 är den näst mest sålda i landet genom tiderna, efter Queens samlingsalbum. I Storbritannien har ”Voyage” slagit rekord i att vara skivbolagets mest förbeställda album, före engelska popgruppen Take That.

Recensenterna är dock delade även här.

The Times beskriver albumet som ”en kärleksfull lovsång till åldrandet”. Samtidigt är The Guardian svalare inställd, och skriver:  ”Efter 40 år är skaparna av en gång gnistrande pop tillbaka – men den glamour som utlovas av detta albums två fantastiska singlar går fruktansvärt ouppfylld”. Guardian delar ut en tvåa i betyg på en femgradig skala. The Times å sin sida belönar ”Voyage” med en fyra av fem möjliga stjärnor i sin betygskala.

Mest positiva är Independent som delar ut fem av fem stjärnor till ”Voyage”.

”Återföreningen som ingen trodde någonsin skulle hända har resulterat i ett triumferande album översvämmat i gruppens icke-coolhet”, skriver tidningen i sin recension där man också bland annat citerar August Strindberg.

Stora hyllningen i USA: ”Fulla av musikalisk vitalitet”

ABBA 1976, Porträtt på hela popgruppen.1974-04-06 vann ABBA den Europeiska shlagerfestivalen med låten Waterloo. Gruppen blev etta på Billboard listan i USA med låten Dancing Queen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Amerikanska musikmagasinet Rolling Stone delar ut en fyra i betyg till ”Voyage”, på en femgradig skala.

”När kvinnan i ”Don’t Shut Me Down” knackar på mannens dörr är hennes hälsning: ”Jag tycker det är rättvist att säga att du ser förvirrad ut” (översatt citat ur låttexten, reds anm.) Och det är verkligen en överraskning att ha dessa svenskar tillbaka. Men det är en större, mer innerlig överraskning att de återvänt så fulla av musikalisk vitalitet. Alla dessa år efter ”Waterloo” vägrar Abba fortfarande att ge upp”, skriver Rolling Stone i en övervägande positiv recension.

Vad tycker du om Abbas nya album? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!

Här kan man lyssna på låtarna (via Spotify).

Här nedan kan du höra låtarna från Abbas nya album ”Voyage” – i ordning – via gruppens Youtube-kanal:

I Still Have Faith In You

When You Danced With Me

Little Things

Don’t Shut Me Down

Just A Notion

I Can Be That Woman

Keep An Eye On Dan

Bumblebee

No Doubt About It

Ode To Freedom