Efter Daniela Rathanas hårda kritik mot TV4 – nu svarar kanalen: ”Vi har pratat…”

Sångerskan Daniela Rathana är en av årets artister i TV4:s tittarfavorit ”Så mycket bättre”.

Men i podden ”Värvet” har hon riktat hård kritik mot inspelningen, vittnat om sömnbrist och sexistiska uttalanden kring middagsbordet. Senare har hon dock backat från en del av uttalandena.

Så här svarar TV4 på kritiken.

TV4:s tittarsuccé ”Så mycket bättre” har hyllats av tittarna sedan programmet drog igång 2010.

Genom åren har tittarna fått se kända svenska artister äta middag tillsammans och bjuda på uppskattade tolkningar av varandras hitlåtar.

En av årets deltagare är sångerskan Daniela Rathana, som förra året fick en Grammis för ”Årets pop”. I programmet har sångerskan bland annat bjudit på en personlig tolkning av ”Vandraren” av Nordman.

– Jag vet att mitt gamla fjortisjag hade gått hem och lyssnat på den här låten och sminkat mig till den, sade hon i programmet.

Och tolkningen blev minst sagt uppskattad, inte minst av Mats Wester, den ena halvan i Nordman. Han rördes till tårar av uppträdandet.

Så mycket bättre 2022
Håkan Hemlin, Mats Wester, Anna Terrnheim, John Engelbert, Molly Hammar, Daniela Rathana och Måns Zelmerlöv spelar in Så mycket bättre på Grå Gåsen i Burgsvik på södra Gotland . Foto: Karl Melander / TT

Vantrivdes på inspelningen: ”Inte så PK”

Nu har flera månader gått sedan inspelningen. Då Daniela Rathana nyligen gästade Kristoffer Triums podcast ”Värvet” berättade hon att hon inte trivdes på inspelningen av tittarfavoriten.

– Det var mycket värre än vad jag hade kunnat föreställa mig, sade hon i podcasten.

Enligt Daniela präglades en stor del av inspelningen av sömnbrist. Artisterna kom sig enligt Daniela inte i säng förrän klockan 02 på natten, och redan vid 07 var det dags att stiga upp igen för att fortsätta.

Artisten beskrev även middagarna som hennes ”största panik”.

– Det var ändå en frisk blandning av människor, vi kom från helt olika platser, helt olika åldrar. Ibland var det folk som sa lite grejer som för mig lät helt sjukt, det kanske var saker som inte var så ”PK”, lite sexism, lite så.

Daniela gick inte in på vad som sagts, men sade att hon försökte rädda upp situationen.

– När vi satt runt bordet ville jag rädda dem, så klart. För vi är med på tv, så jag sitter och skrattar åt saker som jag som privatperson kanske hade reagerat på.

Foto: TV4

”Tror inte de gillade mig”

Daniela var en av artisterna som kom in lite senare i programmet. Det bidrog till att hon under inspelningen kände sig utanför – och ogillad av de övriga deltagarna, berättade hon i podden.

– Jag tror inte de gillade mig så mycket, sade hon och tillade:

– Jag kom ihåg att jag bara ville att det skulle vara över när jag ställde mig och började sjunga. Det är så jag minns det i alla fall, men det kanske är värre i mitt minne än vad det var.

Men hon betonade ändå att produktionen var ”jättebra” och att hon är glad att hon fick frågan om att vara med.

– Det kan man inte ta för givet, och jag är nöjd och stolt med mina covers.

TV4 tillbakavisar uppgifterna om sexism

Martin Nygren, TV4:s exekutiva producent, har bemött kritiken i ett mejl till Nöjeslivet.

Han instämmer i att det är långa intensiva dagar på inspelningen, men säger att det finns utrymme för sju till åtta timmars sömn varje natt.

”Och skulle man behöva mer försöker vi alltid få in någon sovmorgon i schemat. Visst det är hårt jobb och tufft schema men konstigt nog är det oftast de yngsta som tar upp sömnbristen”, skriver Nygren.

Enligt producenten är frågan om sexism ”förstorad” och inget som de andra artisterna känner igen sig i.

”Vad det gäller eventuell sexism så känns hela saken uppförstorad i Värvet-intervjun. Vi har pratat med de flesta av artisterna och ingen vad jag vet känner igen sig. Tvärtom. Vi checkar av stämningen hela tiden under inspelningen och så även i år. Jag kan bara hänvisa till Danielas Instagramkonto för att skingra alla tvivel om vistelsen på Gotland”, skriver Nygren.

Backar från uttalandet

När Daniela gästade Rix FM på fredagen backade hon från kritiken om sexism. Hon säger i radion att det var ”klumpigt och fel ordval”.

– Det var så fel ordval av mig, det jag menade var att man kom in i programmet och man var supernervös, och så var det lätt att råka säga plumpa grejer. Alla gjorde det och jag är ju alltid värst av alla, säger hon i radion enligt Aftonbladet.

Vidare förklarar hon även mer om varför hon kände sig utanför i gruppen.

– Mycket av det berodde på att jag mådde skitdåligt när jag var på Gotland av massa anledningar som inte handlade om ”Så mycket bättre”.

– Alla är olika bekväma med att ta för sig i en grupp, och jag är inte bekväm med att ta för mig i en grupp fast man kanske tror det om mig, säger hon i radion.

Har ni tittat på årets säsong av Så mycket bättre? Vad tycker ni?