Moonica Mac: Allt du behöver veta om nya stjärnskottet i ”Så mycket bättre”

Moonica Mac är ett av namnen som svenska folket får stifta bekantskap med i årets ”Så mycket bättre”.

Men vem är hon egentligen? Och var kommer artistnamnet ifrån? Här är allt du behöver veta!  

Vem är Moonica Mac?

Moonica Mac, eller Lisa Brolander som hon egentligen heter, är en svensk sångerska, låtskrivare och producent.

Moonica Mac är 30 år gammal. Hon föddes den 4 december 1990 i Dalarna och är uppvuxen i Torsång strax utanför Borlänge.

Efter att ha debuterat som artist 2017 kom det första albumet två år senare, i november 2019. Detta under namnet ”Stark & Sårbar” med nio låtar.

Sedan dess har sångerskan gjort allt från att släppa singlar till att turnera med Miss Li och göra samarbetet ”Det stora röda huset” med Benjamin Ingrosso. Hon har också sjungit låten ”Vi möts igen” med Arvid Nero – som blev mycket populär efter att bland annat ha använts som slinga i en Telia-reklam.

Hennes mest strömmade låt på Spotify heter ”Till slutet av augusti”. Låten har i skrivande stund över 7 miljoner strömningar på musiktjänsten.

moonica mac, så mycket bättre
VISBY 2021-06-11 Moonica Mac på plats inför inspelningen av TV4-programmet ”Så mycket bättre” på pensionatet Grå Gåsen på Gotland. Foto: Karl Melander / TT

Vad heter Moonica Mac egentligen?

Moonica Mac är ett artistnamn. Egentligen heter artisten med den stora rösten Lisa Brolander.

I en intervju med GP har Lisa Brolander tidigare uttalat sig om hur artistnamnet kom till. Och sanningen bakom namnet har en intressant historia – faktum är att det är kopplat till några stora idoler och inspirationskällor.

– Jag fick frågan vad jag hade för genre, vilket jag inte alls tänkt på då, men svarade att det hade varit fint med en blandning av Fleetwood Mac, Emmylou Harris och ­Monica Zetterlund, varpå jag fick höra ”lycka till med Monica Mac” och då var det som att hon klev in i rummet, och där blev hon kvar, sade Lisa Brolander till GP i januari 2020.

Från början tänkte hon ta just artistnamnet ”Monica Mac”. Men då en brasiliansk artist redan använde namnet, fick hon lägga till ytterligare ett ”O” och så föddes just ”Moonica Mac”.

Om Monica Z

Moonica Mac har snabbt stigit till en stjärna på den svenska musikhimlen. Hon har bland annat beskrivits som en modern Monica Zetterlund.

Själv är hon smickrad över jämförelsen med den legendariska jazzsångerskan.

– Det är väl något i mitt röstuttryck nu som påminner om henne, och ska man liknas vid någon får det gärna vara Monica Z. Det har däremot inte varit min dröm att sjunga som henne, jag kan snarare känna en fascination för människan hon var, har sångerskan tidigare sagt till GP.

På sin hemsida berättar 30-åringen vad hon själv tycker om att lyssna på. Där nämns artistkollegor som Dolly Parton, Fleetwood Mac, Titiyo, Martin Hederos, Lana Del Rey, Lauryn Hill, Ola Magnell, Joan Baez, Soundtrack of our lives och The Notorious B.I.G.

Deltar i TV4:s ”Så mycket bättre” 2021

Under hösten är Moonica Mac aktuell som en av 14 artister i TV4-långköraren ”Så mycket bättre”.

Liksom ifjol kommer artisterna inte att ha varsin dag. Vem som kommer att tolka vilka låtar blir därför en överraskning för tittarna.

Moonica Mac kommer att göra sitt första intåg i tv-rutan under det femte avsnittet, som sänds den 27 november. Övriga artister som kommer att delta i avsnittet är Thomas Stenström, Melissa Horn, Andreas Mattsson, Maxida Märak, Daniel Adams-Ray, Cherrie och Casper Janebrink.

Därefter kommer hon att delta i resterande avsnitt av säsongen. Detta innebär avsnitt 6, 7, och 8 – totalt är sångerskan alltså med under halva säsongen.

moonica mac, så mycket bättre, tv4, grå gåsen
VISBY 2021-06-11 Thomas Stenström, Daniel Adams-Ray, Moonica Mac, Meilssa Horn, Maxida Märek och Andreas Mattsson på plats inför inspelningen av TV4-programmet ”Så mycket bättre” på pensionatet Grå Gåsen på Gotland. Foto: Karl Melander / TT

Ser du fram emot att höra Moonica Mac i ”Så mycket bättre”? Lämna gärna en kommentar – och glöm inte att dela vidare!