Så mycket bättre 2022: TV-tider, artister och tolkningar

När första avsnittet av Så mycket bättre sändes 2010 var det en omedelbar succé. Att svenska artister skulle framföra varandras låtar i egna tolkningar var ett helt nytt koncept som tokhyllades av svenska folket.  

Formatet gjorde att gamla hits gjordes om till nya, och flera svenska artisters karriärer fick ett uppsving. Tolv år senare älskar vi fortfarande Så mycket bättre. För de som glömt bort varför kommer här en påminnelse. 

Så mycket bättre första säsongen

Första säsongen av Så mycket bättre sändes på TV4 år 2010, mellan den 23 oktober 2010 och 11 december. I första säsongen medverkade artister som Lasse Berghagen, Lill-Babs, Thomas Di Leva, Petter, Petra “September” Marklund, Christer Sandelin och Plura Jonsson.

Några av de mest uppmärksammade låtarna det året var Septembers tolkning av Petters låt “Mikrofonkåt”, samt Plura Jonssons tolkning av Christer Sandelins “Hon har ett sätt”. 

Artister i Så mycket bättre.
September tolkar Petters låt ”Mikrofonkåt” i första säsongen av Så mycket bättre, 2010.
Foto: TV4

Artister Så mycket bättre

En annan snackis under första säsongen var det faktum att exmakarna Lasse berghagen och Lill-Babs medverkade i samma säsong och därmed tillbringade en hel vecka tillsammans i samma hus.

Deras sätt att vara mot varandra hyllades på flera håll i sociala medier. 

Lill-Babs medverkade i den första säsongen av Så mycket bättre, 2010.
STOCKHOLM 20170323 Lill-Babs, Barbro Svensson, blev en av 2017 års invalda i Swedish Music Hall of Fame som tillkännagavs på Nobis Hotel i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Bästa tolkningen Så mycket bättre

Listan över hitlåtar som kommit av Så mycket bättre kan göras lång, men av Spotify att döma finns det några som blivit mer populära än andra. 

Mest lyssningar på Spotify

Enligt en lista som QX sammanställde 2020 så var dessa de mest lyssnade låtarna från Så mycket bättre då. 

Miriam Bryants succé

1. Ett sista glas, Miriam Bryant (Sven-Bertin Taube) 48 245 602.

2. Mikrofonkåt, September (Petter) 43 380 625.

3. Lev nu dö sen, Miss Li  (Petter) 41 816 462.

4. Allt jag behöver nu, Miriam Bryant (Lisa Nilsson) 35 635 870.

5. En apa som liknar dig, Darin (Olle Ljungström) 29 514 345.

Så mycket bättre: Miriam Bryants tolkning av "Ett sista glas".
Miriam Bryant framför Sven-Bertil Taubes låt ”Ett sista glas” i Så mycket bättre, 2015.
Foto: TV4

När gjordes Så mycket bättre om? 

2019 ändrade TV4 formatet på programmet, efter nio år av samma upplägg. Från första avsnittet och nio säsonger fram hade varje artist en egen dag där denne bestämde vad alla skulle göra för aktivitet tillsammans, samt att övriga tolkade artistens låtar i det avsnittet. 

2019 la TV4 ner upplägget om egna dagar. Istället för att ha samma artister på plats genom säsongens gång så kommer folk och går, och vem som helst kan tolkas när som helst. Det blandas med andra ord friskt under ett avsnitt. 

Kritik mot Så mycket bättre

Förändringen möttes av en hel del kritik i TV4:s kommentarsfält, både kort efter att det nya formatet börjat sändas, men även så sent som i höstas då konceptet innebar att bröderna Norén fick lämna programmet mitt i säsongen, för att göra plats för andra. 

Så mycket bättre: Bröderna Viktor och Gustaf Norén.

Romanser Så mycket bättre

Vid flera tillfällen har det florerat rykten om artister i Så mycket bättre som haft en romans. Darin och Maja Ivarsson var två av dessa.

Deras sätt att vara mot varandra under måltiderna gjorde att tv-tittare misstänkte att något var på gång, sedan fick det snurr i media. Om det var sant eller inte visste man inte förrän Maja valde att kommentera ryktet.

– Det är väl klart att det inte var fejk. Det var genuint och det var på riktigt. Sen att inte vi är ett par i dag, eller blev ett par efter det… Men just där och då var ju känslorna på riktigt, sa The Sounds-sångerskan Maja Ivarsson till Aftonbladet i en intervju från 2019. 

Maja och Darin är inte de enda artisterna som det spekulerats om, även om Maja är den enda som bekräftat att någon gnista skulle existerat. När Expressen gjorde ett försök att få Martin Nygren, producent för ”Så mycket bättre”, att avslöja något om artisters romanser sa han:

– Rykten finns ju alltid men det som händer på ön det stannar på ön. 

När börjar Så mycket bättre 2022?

Så mycket bättre 2022 sänds på TV4 under hösten. Nya avsnitt sänds varje lördag från slutet av oktober och fram till december.

Så mycket bättre 2022 Artister

Artister som är klara för Så mycket bättre 2022 är:

Olle Jönsson

Enligt Aftonbladet kommer folkkära Lasse Stefanz frontman Olle Jönsson att vara en del av årets Så mycket bättre.

– TV4 vill ha med personer som har en livshistoria och Olle har så klart mycket att berätta efter att ha spelat i över 50 år, säger Aftonbladets källa till tidningen.

Artister: Olle Jönsson.
Olle Jönsson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Darin återvänder

Darin medverkade i en av de första säsongerna av Så mycket bättre, innan formatet gjordes om. Eftersom programmet numera mixar nya och gamla deltagare blir Darin en av de gamla som återvänder till programmet.

Molly Hammar

Sångerskan Molly Hammar, 26, upptäcktes när hon medverkade i Idol för några år sedan. Idag är hon en hyllad soloartist och enligt Aftonbladet en av årets artister i Så mycket bättre.

– Hon gjorde intryck på produktionen då och Molly är social och har en förmåga att hålla igång och få samtal att flyta. Det behövs i ”Så mycket bättre” och när upplägget har luckrats upp så inte varje artist har sitt eget program och alla inte behöver tolka varandras låtar gör det inte så mycket att Molly inte har så många egna låtar. Nu kan hon istället få tolka andras så det här kan absolut bli hennes stora genombrott, säger en källa till Aftonbladet.

Måns Zelmerlöw 2022

Folkkära Måns Zelmerlöw har gjort mycket, bland annat vunnit hela Eurovision, programlett Melodifestivalen, och varit en av experterna i Masked Singer. Något han dock ännu inte gjort är att vara med i Så mycket bättre, men i år är det dags.

– Jag har gjort de två första tolkningarna och det känns vansinnigt roligt, säger Måns Zelmerlöw till Expressen.

Andra artister som är klara för Så mycket bättre 2022 är Norlie & KKV, Nordman och Anne-Lie Rydé.