Foto: Nöjeslivet/SVT

Stenhårda kritiken mot Allsång på Skansen – så försvarar Pernilla Wahlgren ändringen

Allsång på Skansen samlar svenska folket hela sommaren.
Samtidigt väcks också kritik mot programmet.
Så här försvarar Pernilla Wahlgren SVT:s ändringar av showen.

Folkfest, tradition och kul show.

Pernilla Wahlgren har bjudit svenska folket på underhållning på bästa sändningstid även denna sommar, tillsammans med flera av landets största artister som gästat ”Allsång på Skansen”.

På tisdagkvällen gästas Allsången av bland andra Christer Sjögren och Linda ”Miss Li” Karlsson. Den senare bjuder dessutom tittarna på en heltimmes konsert efter den ordinarie Allsången. Stjärnan följer då i Tomas Ledins, Håkan Hellströms och Laleh Pourkarims fotspår, då hon får äran att sjunga i sommarens specialprogram ”Allsångsscenen är din”.

Där kommer inte allsångerna att finnas med.

Det gör de däremot i det ordinarie programmet.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Newsner/SVT

Inför säsongen berättade Pernilla Wahlgren hur SVT-produktionen arbetat fram valet av allsångslåtar i år.

– Det förändras faktiskt, redan förra året började vi med några låtar som var på engelska, det hade det aldrig varit innan. Jag tror vi till och med kommer ha med en raplåt i år som är ny, och det är också kul; att det blir lite nytt! Det kommer säkert vara några äldre som tycker: “men va? Den där kan inte jag”. Men det är också roligt, det måste komma in nya låtar också i allsångshäftena, sade Pernilla Wahlgren då, till Nöjeslivet.

Men förändringen av allsångshäftet tycks inte ha fallit alla i smaken.

I en uppmärksammad insändare i Falu-Kuriren riktar Henrik Scheutz kritik mot hur SVT förändrar upplägget vad gäller just allsångerna.

– Under många år har jag tyvärr blivit väldigt besviken, då artister som framför rock- och popmusik på engelska och t o m sådan där vedervärdig rap, vilket definitivt inte passar in, medverkat. Vad har dessa i ett allsångsprogram att göra? skriver Scheutz.

Skribenten är kritisk till att allsångshäftet uppdaterats med mer modern popmusik.

– Man sjunger ytterst få visor ur vår fantastiska visskatt, som ska gå vidare till kommande generationer, och är en viktig del av kulturarvet, skriver Scheutz och fortsätter:

– Det är väldigt trist att man förstör detta evenemang, som tidigare var så trevligt. Nu har det blivit ett program med främst pop- & rockartister, som framför sina låtar, och får leda popmusik-allsång. Annat var det på Bosse Larssons tid. Det är fina svenska sånger jag vill njuta av, inte pop- och rockmusik etc på engelska. Ett tydligt tecken på samhällets förfall.

Vad tycker du om detta? Är kritiken mot Allsången rättvis eller inte? Vad tycker du om årets allsånger? Skriv gärna en kommentar!

Pernilla Wahlgren
Foto: SVT
Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev