Ted Gärdestad bjuder på show framför Härenstam – men titta nu vem som lirar på guran

Ted Gärdestad Magnus Härenstam Janne Schaffer

Foto: Youtube

Magnus Härenstam var en av programledarna för SVT-klassikern ”Öppet hus” som sändes 1971-1976. I klippet här nedan gästas han av en av Sveriges största artister någonsin: Ted Gärdestad.

Var också uppmärksam på vem som river igång låten med ett häftigt gitarrintro. Jag lovar att du kommer känna igen honom.

Jag tror nästan att alla människor i Sverige har någon form av relation till Ted Gärdestad och hans musik.

”Jag vill ha en egen måne”, ”Jag ska fånga en ängel”, ”Sol, vind och vatten”, ”Eiffeltornet”, ”Oh, vilken härlig da’”, ”Himlen är oskyldigt blå”, ”Satellit”… ja, listan kan göras lång.

Läs mer: Ted Gärdestads son Marcs stora livsförändring – insikten efter orden om sin kända pappa: ”En massa knas”

Det finns hur många hitlåtar som helst. Ted och hans bror Kenneth Gärdestad har verkligen gjort en enorm insats när det kommer till att skapa musikhistoria.

En 20-årig Ted Gärdestad. Foto: Youtube

Aktuell med fjärde skivan

1976 hade Ted precis släppt sitt fjärde album, ”Franska kort”. Han var då endast 20 år gammal. De tidigare skivorna ”Undringar”, ”Ted” och ”Upptåg” hade gjort stor succé dessförinnan.

Han gästade tv-programmet ”Öppet hus” – ett program med musik-, teater- och komediinslag. Programmet hade två programledare: Claes ”Clabbe” af Geijerstam och Magnus Härenstam.

Den var den sistnämnda som ledde showen då Gärdestad besökte studion med sitt band 1976.

”Fem myror är fler än fyra elefanter”-skådespelaren Härenstam hälsade glatt när den 20-åriga multitalangen kom fram på scenen efter sitt framträdande.

Ted sjöng låten ”Humboogie Woogie”, en något bortglömd låt från ”Franska kort”-plattan.

Ted Gärdestad och Magnus Härenstam. Foto: Youtube

Han spelade gitarr i bandet

Värt att notera är också att en viss Janne Schaffer, 78, spelade gitarr i bandet. Den kända gitarristen har spelat med stora band och artister som Abba, Bob Marley och Toto. Han har dessutom spelat in 27 soloplattor.

Janne och Ted var goda vänner. Foto: Arkiv

För många är han känd för sin medverkan i Lasse Åbergs och Klasse Möllbergs band Electric Banana Band.

Njut nu av videoklippet på när Ted rockar loss i ”Öppet hus”. Det är väl värt att spana in ett så högklassigt uppträdande en dag som i dag.

Exit mobile version