Ted Gärdestad ger sig på en av sina största hits – men titta nu när kameran fångar en av körtjejerna

Han skrev melodin när han var 12 år gammal och släppte den som singel fyra år senare. Ted Gärdestads odödliga klassiker Jag vill ha en egen måne är en låt som man kan lyssna på om och om igen utan att ledsna.

Den här versionen är från en studiospelning 1993 – och en då 37-årig Gärdestad fick hjälp av en av vår tids största sångerskor.

Det är 30 år sedan den här något okända inspelningen från ZTV Unplugged kom till. Ted Gärdestad framförde flera utav sina stora, kända hits – som ni vet finns det ett par stycken.

Bara några få år senare skulle sagan om Teds liv att få ett oerhört tragiskt slut. Ett slut ingen någonsin hade vågat tro skulle bli verklighet.

Läs mer: Ingen sjunger kärleksballaden som Ted Gärdestad – men när Tommy Körberg tar ton kommer tårarna

Än i dag tror jag de flesta känner sorg när de tänker på hans sista tid i livet.

Men lika klart är det att man känner glädje när man hör hans och brodern Kenneth Gärdestads musik. De två ihop var en oslagbar kombination som producerade några av Sveriges största låtar någonsin.

Foto: Youtube/ZTV Unplugged

Även om några av deras låtar innehåller stora portioner vemod och melankoli finns det alltid ljusglimtar av hopp att skönja i texterna.

Alla känner igen körsångerskan

I videoklippet framför Ted sin första hitlåt Jag vill ha en egen måne, först utgiven 1972.

Trots att den vid tidpunkten redan funnits till i över 20 år kändes den då ny och aktuell. Faktum är att låten faktiskt ständigt är aktuell. Håller ni inte med mig?

Läs mer: Bortglömda klippet på en 13-årig Ted – med låtvalet som får hela svenska folket att smälta

En annan rolig detalj i denna otroligt vackra inspelning är att en av körtjejerna i bakgrunden i dag är en av våra största sångerskor, känd från musikaler och filmer. Helen Sjöholm fick sitt stora genombrott något år efter den här inspelningen, men jösses vad hon tillför i den här låten.

Vi är många som älskar Ted Gärdestad och hans musik! Må hans och Kenneths oändliga låtskatt leva vidare i många, många år.

Gilla, dela och kommentera gärna artikeln om du vill se flera liknande musikartiklar i ditt flöde.