Foto: TT/Instagram

Tomas Ledins starka ord på 70-årsdagen – gripande orden om krisen: ”Skrämmande”

Tomas Ledin fyller 70 år och firar med jubileumskonsert.
Samtidigt rasar kriget i Ukraina.
Nu väljer den folkkäre artisten att uttala sig om läget.
– Vi lever i en skrämmande och galen tid, skriver han på Instagram.

Tomas Ledin fyller 70 år på fredagen. Detta firar den folkkäre artisten med en jubileumskonsert på Avicii arena, även känd som Globen, i Stockholm under kvällen. Konserten kommer sändas i TV4 senare i vår, och redan på fredagen i TV4 Play, uppger TT.

Ledin slog igenom redan på 1970-talet och år 1980 vann han Melodifestivalen med bidraget ”Just nu”. I repertoaren finns även klassiska poplåtar som ”Sommaren är kort”, ”En del av mitt hjärta” och ”I natt är jag din” – låtar som aldrig går ur tiden.

LÄS MER: Tomas Ledin 70 år – sanningen bakom artistens superkropp

STOCKHOLM 20220207 Tomas Ledin inför hans 70-årskonsert på Avicii Arena. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Tomas Ledins ilska efter arenabråket med Melodifestivalen

Jubileumskonserten i Avicii arena har de senaste veckorna blivit omskriven, främst på grund av SVT:s försök att flytta densamma. Kanalen ville i stället göra plats för Melodifestivalens sändningar i samma arena, men eftersom Ledin bokat Globen först för sitt kalas, vägrade han vika sig för SVT:s påtryckningar.

– Skulle jag svika er som, från norr till söder, reser till huvudstaden just på min födelsedag? Svika er, runt 10 000 glada, som kommer till firandet av min stora dag? Jag tror inte det, skrev Ledin på Instagram då och fortsatte:

– Och ni ska veta att jubilaren är både varmt lycklig och klart tagen av det stora intresset.

LÄS MER: Tomas Ledins fina gest på 70-årsdagen – skänker intäkterna till välgörenhet: ”Win, win”

Senare valde Ledin att tala ut om arenabråket.

– Hela grejen har ju varit lavinartad på sociala medier, en riktig tsunami. Det har även varit tv, radio och tidningar som har hört av sig. Men själv har jag bara fått uppleva ett enormt stöd, så det har varit positivt, sade Ledin till TT, uppgav Aftonbladet.

Artisten passade även på att skicka en känga till Melodifestivalen.

LÄS MER: Tomas Ledins intima uppgörelse med hustrun Marie – efter alla år tillsammans

– Jag kan tycka att det hade varit klädsamt med en helt annan hållning och svansföring från SVT:s sida. Det var faktiskt bedrövligt. Jag tycker att det var respektlöst mot svensk publik och respektlöst mot mig som artist, sade Ledin.

På fredagskvällen blir jubileumskonserten alltså av precis som planerat i Avicii arena. Ledin är förstås lättad – efter att pandemin präglat musikbranschen i två års tid kan artisten äntligen få möta publiken i en stor arenakonsert igen.

Samtidigt har världen förändrats.

Tomas Ledins starka ord om krisen i Ukraina

På torsdagen invaderade Ryssland grannlandet Ukraina. Nyheten har dominerat nyhetsflödet det senaste dygnet, och människor över hela världen har reagerat starkt.

Att Ledins konsert sammanfaller mitt under kriget i Ukraina väljer han nu själv att kommentera.

– Äntligen … Den första arenakonserten i Sverige efter att restriktionerna släpptes! Samtidigt, chockerande nyheter idag. Vi lever i en skrämmande och galen tid, helt klart … men imorgon kväll firar vi livet, glädjen, friheten och att få vara tillsammans, skriver Tomas Ledin på torsdagen, via Instagram.

Läs mer: Så kan du hjälpa utsatta i Ukraina: Här är trovärdiga hjälporganisationerna att ha koll på

Hundratals fans har kommenterat inlägget från Ledin.

– Skönt med en offentlig person som klarar av att hålla två tankar i skallen samtidigt, skriver en av Ledins följare i en kommentar till Instagram-inlägget.

Ledins blomstrande firande

Konserten kommer att sändas i TV4 Play på fredagen, och senare i maj på TV4. 70-årsjubilaren verkar ha firats ordentligt under dagen – med 70 stycken röda rosor som Ledin poserar med här.

Grattis på 70-årsdagen, Tomas.