Tommy avslöjar låtvalet och det går ett sus genom publiken – titta nu på Bennys ansikte när han når klimax

Tidigt på 1980-talet började radarparet Benny Andersson och Björn Ulvaeus från ABBA arbeta med det som skulle bli musikalen Chess. Musikalen hade sedan urpremiär i London 1986 och en av huvudrollsinnehavarna var Tommy Körberg.

En av musikalens mest kända låtar är Anthem som framförs av just Tommy Körberg. 16 år efter premiären sattes Chess upp på svenska och då hette samma låt I mitt hjärtas land och framfördes åter av Körberg.

Flera kända artister har genom året gjort sina egna tolkningar av denna klassiker, däribland Josh Groban och Kerry Ellis, men för mig blir det aldrig lika bra som originalet med Tommy. Låten känns helt perfekt för hans otroliga röst och för mig resulterar det faktiskt i gåshud varenda gång han trycker till i refrängen.

För några år sedan gästade Tommy och Benny Andersson Allsång på Skansen och valde då att framföra klassikern. Resultatet? Ren och skär magi.

Redan när Benny börjar spela det klassiska introt till sången började publiken applådera och när Tommy sjunger första rader hörs rop från bänkarna. Sedan får vi följa med på en musikalisk upplevelse som är svårslagen. Just detta klipp kommer från en av repetitionerna strax innan direktsändningen i tv. En extra häftig detalj att hålla utkik efter kommer i slutet, när Tommy precis sjungit klart och vänder sig mot Benny för att se vad han tyckte om framförandet – och han verkar inte direkt besviken…

Här kan man se när Tommy framförde låten vid nyårs-tolvslaget på Skansen ett par år senare:

Detta guldkorn med två av Sveriges främsta artister genom tiderna förtjänar alla att få se – gilla och dela gärna för att hjälpa till att sprida detta så fler får upptäcka denna svenska musikskatt!