45 år efter ”Ska vi plocka körsbär i min trädgård” – nu gör Ann-Christine Bärnsten comeback i Melodifestivalen 2020

Ann-Christine Bärnsten är tillbaka i Melodifestivalen – 45 år efter kultlåten ”Ska vi plocka körsbär i min trädgård”.

I en exklusiv intervju med Nöjeslivet berättar artisten sina bästa minnen från folkparkerna.

Hon berättar också öppenhjärtigt om det var att sjunga framför hela ABBA, varför hon tycker Björn Skifs skulle ha vunnit före Lasse Berghagen – och om författarplanerna för framtiden.

Året var 1975 och en 17-årig Ann-Christine Bärnsten fick en jättehit som står sig än i dag.

Låten ”Ska vi plocka körsbär i min trädgård” slutade på näst sista plats i Melodifestivalen, men har efteråt nått kultstatus.

Nu väljs Bärnsten in i SVT:s ”Hall of fame” över Melodifestivalen, och på lördag står hon på scen inför miljontals tittare när Andra chansen avgörs i Eskilstuna. Hon får sällskap av bland andra Björn Skifs, Tomas Ledin, Ann-Louise Hanson och massor av andra stjärnor från förr när SVT hyllar schlagerns historia.

Ann-Christine Bärnsten tillsammans med artistkollegan Cecilia Vennersten inför Andra chansen i Melodifestivalen 2020. Foto: Privat

– Jag har inte hela konceptet klart för mig än hur de vill ha det. Men det är otroligt roligt att få vara med och jag känner mig otroligt smickrad att vara med bland alla dem. Det ska bli helt fantastiskt stå på scen, säger Ann-Christine Bärnsten till Nöjeslivet.

Vad minns du från det året, 1975?

– Åh, det var ett fantastiskt år! Alla var med: Svenne och Lotta, Ted Gärdestad, ”Michelangelo” med Björn Skifs…och så Lasse Berghagen förstås.

Det var den senare som vann tävlingen med låten ”Jennie, Jennie”.

– Men jag hade nog hoppats att någon av de andra skulle vunnit, för jag tycker nog allt att hans ”Min kärlekssång till dig” är starkare. ”Michelanglo” eller ”Bang en boomerang” skulle vunnit. Det var ett starkt år, säger Bärnsten.

Hon var bara 17 år när hon framförde låten – mitt framför ögonen på ABBA. Anni-Frid, Agnetha, Björn och Benny hade som bekant vunnit schlagern året före med ”Waterloo”, faktiskt före just Berghagens ”Min kärlekssång till dig”.

– Det hölls också antidemonstrationer mot Melodifestivalen i Stockholm, och vi fick hålla den i Göteborg. Vi bandade programmet i Studio 1 i Göteborg, sen sändes det som det vore live, säger hon.

Sjöng framför hela ABBA: ”Gjorde inte saken lättare”

Bärnsten, vars låt skrivits av Little Gerhard och Börje Carlsson, blev mycket nervös över ABBA:s närvaro.

– De var med där och satt i publiken när vi sjunga, hela gänget satt där på första raden. Det gjorde ju inte saken lättare kan jag säga. Stikkan Andersson sa till flera andra att, ”får Gerhard lugn på tjejen så blir låten farlig”.

I tävlingen slutade låten näst sist – men uppnådde ändå kultstatus efteråt. Det var dock inget Bärnsten kunde tro där och då. Mer etablerade artister som Ted Gärdestad och Björn Skifs gjorde sitt för att spela nerverna ett spratt hos den talangfulla 17-åringen.

”Jag kom in och hörde fantastiska Ted Gärdestad sjunga…”

– Jag kom in och hörde fantastiska Ted sjunga och då tänkte jag ”vad fasen, hur ska min låt klara det här”. Sen var ju säkra Björn Skifs, snygga Lotta på scen… jag kände mig liten där med min hatt. Hur ska det här gå…tänkte jag.

Bidraget slutade näst sist men ödet ville som bekant annat.

– Den vann va? brukar folk komma fram och säga. Sen har den ju en lite dubbelbottnad text. Det där med sexgrejen fick jag reda på ett halvår senare. Att den kunde tolkas som slang för sex visste varken jag, mamma eller pappa tack och lov. Det fick jag reda på i folkparkerna sen efteråt, när bandet berättade det. Folkparkerna var förövrigt en härlig tid, roligt och lärorikt.

Efter sina erfarenheter i tävlingen har Bärnsten bland annat skrivit romanen ”Döden är en schlager”.

– I boken skrev jag om ett mord i Globen, och under skrivprocessen fick jag en rundvandring med säkerhetschefen där, pratade med SVT och så. Då kröp jag runt innan och fick se vilken otrolig säkerhetsapparat det är, säger Bärnsten som just nu håller på och skriver på en ny bok.

Ann-Christine Bärnsten om nya bokplanerna

Det blir en uppföljare på ”Döden är en schlager”.

– Jag ska lämna in manus till min agent den 15:e april. Det är samma grupp som kommer tillbaka, polisgruppen i Stockholm. De kommer ge sig in i modevärlden, men den här gången blir det mer internationellt.

Hur ser din relation ut till Melodifestivalen i dag?

– Ska jag vara ärlig så kollar jag inte så mycket. Jag väntar tills det är dags för finalen. Då går jag först in på SVT och lyssnar igenom låtarna och bestämmer mig för vilken jag ska hålla på. I Eurovision är det så himla många låtar. Men jag sätter alltid igång tv:n när Sverige ska sjunga, det ser jag till! Tycker det gått väldigt bra de senaste åren, med Måns och Loreen och så, det är ju roligt. Men jag är ju en balladälskare vet du, jag tycker om lite annorlunda låtar. Anna Bergendahl när hon vann med ”This is my life” är en favorit.

I dag lever Ann-Christine med sin katt Bianca, nio månader, och hunden Benji i Tranås. Hon vill också passa på att hylla sin tidigare make, Lasse Strömstedt, som gick bort i cancer 2009.

– Han betydde jättemycket för mig och var ett otroligt stöd när jag började skriva.

Minns du hur det såg ut när Ann-Christine Bärnsten sjöng ”Ska vi plocka körsbär i min trädgård” i Melodifestivalen 1975? Se det i repris här:

Dela gärna vidare för att hylla denna ikon inom Melodifestivalshistorien!

Vad tycker du, var schlagern bättre förr? Skriv gärna en kommentar!