Abbas fina gest – popgruppens superhit har samlat in miljoner till utsatta flickor: ”Väldigt glad”

Foto: TT/Channel 5

Året var 1979 när Abba släppte sin superhit ”Chiquitita”.

Men sedan 2014 har gruppen inte tjänat en enda krona på låten, enligt BBC. I stället går pengarna till utsatta flickor i Centralamerika.

– Det mest brådskande som kan göras över hela jordklotet är att förbättra möjligheterna för unga kvinnor och tjejer. Det skulle förändra världen, säger Björn Ulvaeus till kanalen.

Den stora Abba-klassikern ”Chiquitita” släpptes som singel 1979, och ingick i albumet ”Voulez-vous” samma år.

Hitten blev enormt populär världen över, och låten toppade bland annat hitlistorna i Mexiko, Spanien och Finland.

Inte långt efter att den släppts beslöt sig dock låtskrivarna Benny Andersson och Björn Ulvaeus för att donera hälften av alla framtida intäkter från försäljning och royalties till Unicef.

Björn Ulvaeus. Foto: Adam Ihse/TT

Abba donerade alla intäkter från ”Chiquitita”

Och 35 år senare, 2014, tog bandet beslutet att donera 100 procent av intäkterna som låten fortsatt genererade. Det innebär miljontals kronor, skriver BBC.

Kanalen har pratat med Björn Ulvaeus i samband med att medier har fått besöka ett av Guatemalas fattigaste områden. Området får stor hjälp av pengarna från Abbas berömda sång.

– Vi gav upphovsrätten till Unicef. Det har kommit in mycket pengar genom åren eftersom ’Chiquitita’ har spelats mycket och massor av skivor har sålts. Så det är jag väldigt glad för, säger han till BBC.

Abbas återförening skjuts upp. Foto: Olle Lindeborg/Lehtikuva/TT

Pengarna går till utsatta flickor i Centralamerika

Under de 43 år som har gått sedan låten släpptes har intäkterna använts för att lösa komplexa sociala problem i länder i Centralamerika.

Bland annat har pengarna gått till att hjälpa utsatta flickor och kvinnor i områdena, där sexuellt våld är vanligt och det finns en brist på utbildning om preventivmedel, skriver BBC.

– Jag hade aldrig i mina vildaste drömmar kunnat förvänta mig att låten skulle vara så långvarig och dra in så mycket pengar. Det är det bästa arv man kan önska sig, säger Björn Ulvaeus.

Vad tycker ni om detta? Skriv en kommentar på vår Facebooksida!

Exit mobile version