Foto: TV4

Albin Lee Meldau tolkar ”Tusen och en natt”

Under åren som har gått sedan ”Så mycket bättre” först såg dagens ljus har vi fått bevittna många magiska ögonblick. Nya stjärnor har tänts och gamla låtar har fått ett helt nytt liv tack vare en tolkning.

För mig liksom tusentals många andra kommer hösten 2018 ha en speciell plats i hjärtat. Det var då Albin Lee Meldau slog igenom och fick det enorma genombrott som gjorde honom till den älskade artist han är idag.

Och det är särskilt ett framträdande som jag minns som igår och som för alltid kommer vara ett av programmets bästa ögonblick, enligt mig.

För när Albin Lee Meldau gjorde om Charlotte Perrellis Eurovision-vinnare ”Tusen och en natt”, blev låten till någonting helt annat som knappast någon runt bordet var beredd på.

Musik är verkligen en fråga om smaksak. För en person kan en låt eller artist vara det bästa han eller hon hört på evigheter, medan det är skräp för en annan.

Men oavsett vad du gillar kan vi alla vara rörande överens om en detalj: musik är verkligen helt magiskt. Ett par toner kan förändra hela ditt humör och din dag.

Från mörker och ledsamhet kan rätt låt få dig att känna hopp igen och glädje. Och det är exakt det som jag tycker att Albin Lee Meldau lyckas med vad han än ger sig på.

Han har en förmåga att beröra med sin unika och speciella röst som bara tar sig in i ditt hjärta och ger dig den där magiska gåshuden likt ingen annan.

Och när han fick sitt stora folkliga genombrott 2018 i ”Så mycket bättre”, fick han mig på fall flera gånger om efter att ha gjort flera fantastiska tolkningar. Och en av de bästa han gjorde om, blev till en helt annan låt.

Albin Lee Meldau tolkar Charlotte Perrellis ”Take me to your heaven”

Året var 1999 när Charlotte Perrelli, dåvarande Nilsson vann hela Melodifestivalen. Bidraget hette då ”Tusen och en natt”, men när den åkte till Eurovision fick den en ny titel – och en ny text.

Låten gjordes då om till engelska och fick titeln ”Take me to your heaven” och resten är som man brukar säga: historia.

Charlotte tog hem hela Eurovision och tog då vid det laget, Sveriges fjärde vinst i tävlingen. Men hon hade knappast kunnat ana att många år senare skulle den göras om helt.

Albin Lee Meldaus tolkning gjorde om denna schlager till en underbar reggaelåt som jag än i dag lyssnar flitigt på.

För det som Albin gjorde med låten visar exakt varför hans medverkan i programmet är den bästa under alla år som ”Så mycket bättre” har sänts. Han gör låten till sin och låter musiken få tala sitt tydliga språk.

Hans utstrålning och röst är anledning nog att utropa: Albin Lee Meldau är det bästa som hänt ”Så mycket bättre”.

Se underbara klippet här i länken.

Jag är knappast ensam om att fullkomligt älska detta framträdande. Albin Lee Meldau är en artist utan dess like.

LÄS MER: