Alexander Karim ryter till mot Örjan Ramberg – efter nya beskedet om Josefin Nilsson-dokumentären

I dokumentären ”Älska mig för den jag är” berättar Josefin Nilsson om hennes liv och död. Dokumentären har engagerat miljontals människor och rört upp många känslor.

Den älskade skådespelerskan levde i ett destruktivt förhållande med en man under 1990-talet. Mannen, skådespelaren Örjan Ramberg, dömdes till tre månaders fängelse för misshandel, upprepade olaga hot, skadegörelse och överträdelse av besöksförbud i tingsrätten. Straffet lindrades senare av Hovrätten som gav honom ett villkorligt straff.

Anmälde SVT efter dokumentären om Josefin Nilsson

Efter dokumentären, där mannen ej är namngiven, som slog tittarrekord hos SVT play har Örjan valt att anmäla SVT, vilket Aftonbladet var först att rapportera om.

I anmälan beskriver Örjan hur SVT brustit när det gäller kraven på opartiskhet och saklighet.

ARKIV 19981029 ¨ Josefin Nilsson, sångerska och skådespelerska. Foto: Bertil Ericson / Pressens Bild / TT

Han menar vidare att det är flera viktiga fakta som har uteslutits ur dokumentären.

”Det som presenterades i dokumentären var förvrängt och inte med sanningen överensstämmande. Viktiga fakta saknades i dokumentären och hade ersatts med sakfel och rena lögner. Det påstås att jag slagit min före detta flickvän med knytnävsslag mot ryggraden, och att jag knuffat in henne i en vägg med sådan kraft att väggen gått sönder. Det påstås att jag har orsakat hennes död”, det skrev Örjan Ramberg i en debattartikel i Aftonbladet.

Alexander Karim ryter ifrån mot Örjan Ramberg

Skådespelaren Alexander Karim fick stor uppmärksamhet efter dokumentären om Josefin Nilsson. Skådespelaren gick då ut i en debattartikeln och uppmanade branschen att öppna sina ögon och krävde upprättelse i Josefin Nilssons minne.

Efter att Örjan Ramberg valt att anmäla SVT för dokumentären har nu Karim, som förra året bland annat sågs i ”Stjärnorna på Slottet”, återigen valt att ryta ifrån.

STOCKHOLM 20181212 Stjärnorna på slottet. Alexander Karim Foto: Janerik Henriksson / TT

I en debattartikel på Nyheter24 skriver Karim att Örjan Ramberg bör be om ursäkt snarare än att ställa sig i försvarsposition och hävda sig ha rätt.

”Anledningen till att du inte kommer vidare är att du under hela den här tiden, inte en enda gång har tagit fullt ansvar för dina handlingar”, skriver Alexander Karim i debattartikeln.

”Bli en förebild”

Karim gör en liknelse med sin fyraårige son. Om hans son slagit ett av sina syskon säger han förlåt, någonting han anser att Ramberg också bör göra.

”Du borde ta ett djupt andetag. Släppa all ilska. Alla ursäkter. Alla ”de ljuger” ”SVT borde stämmas” ”Jag gjorde inget!!” Och istället, likt fyraåringen, ta ansvar för dina handlingar och helt enkelt be om förlåtelse. Till hennes familj, vänner, bekanta. Till henne. Ja, det kommer att krävas mod. Men istället för att vara kvinnomisshandlarnas främsta representant i Sverige, kan du då hjälpa till att skapa förändring. Bli en förebild. Få andra som du att följa i samma spår”, skriver Alexander Karim i debattartikeln.

Exit mobile version