Amadeus gripande ord – stora oron för lillasystern Zoe: ”Gör ont i mitt hjärta varje gång jag tänker på att…”

Amadeus Sögaard blev storebror sent i livet till Zoe, när Carola adopterade hennes från Sydafrika 2012.

De båda står väldigt nära varandra och i ett känslosamt inlägg beskriver Amadeus om hur han får se sin älskade lillasyster utsättas för rasism varje dag – något som han själv aldrig tvingats utstå.

”Gör ont i mitt hjärta varje gång jag tänker på att min lillasyster kommer att utsättas för saker som jag aldrig kommer utsättas för”, skriver han på Instagram.

Amadeus Sögaard är son till schlagerdrottningen Carola och Runar Sögaard.

Under en kristen konferens i Tyskland i augusti 1987 träffade för första gången Carola Häggkvist och Runar Sögaard, som var predikant. De förlovade sig den 11 november samma år. De gifte sig i maj 1990 i Livets Ords kyrka i Uppsala.

Två år senare föddes deras son Amadeus, och när han var två år gammal gick föräldrarna skilda vägar.

Först 2012 blev Amadeus storebror när Carola adopterade dottern Zoe, när hon var tre år gammal.

Och de har en nära relation till varandra.

View this post on Instagram

🇿🇦🇸🇪 #AZ

A post shared by Amadeus Sögaard (@amadeussogaard) on

Gripande orden om systern

I ett gripande och starkt inlägg skriver Amadeus om oron för sin lillasyster, och för att hon utsätts för rasism varje dag.

”Gör ont i mitt hjärta varje gång jag tänker på att min lillasyster kommer att utsättas för saker som jag aldrig kommer utsättas för. Känslor jag aldrig kommer att känna. Upplevelser jag aldrig kommer att uppleva. Situationer av utanförskap där hon blir illa behandlad, och jag kommer inte kunna ge henne ett svar på hur man bemöter det”, skriver han på Instagram och fortsätter:

”Att hon kommer behöva ta sig upp för ett berg jag aldrig kommer behöva klättra. För hon kommer utsättas för saker som jag aldrig kommer utsättas för. Allt för att vi inte har likadan hudfärg. Allt för att människor kommer se annorlunda på henne. Allt för att rasismen finns överallt”.

Han skriver vidare att han uppmuntrar personer att kommentera inlägget för att sprida information om hur vi bättre bekämpar rasism och ge kärlek istället för hat till varandra.

Responsen efter starka inlägget

Och i kommentarsfältet överöses han av kärlek.

”Du kan älska henne som du gör. Du kan påverka världen med att fortsätta försöka förändra den, för hennes skull, så hon kan ha samma möjligheter som du. Du kan lysa med ditt ljus för att henne väg ska bli lättare att gå. Precis som du gör. Mycket fint skrivet. Kärlek”, skriver artisten Sarah Dawn Finer.

”Att arbeta med grundläggande normer och värderingar, så vi förstår att leva tex lika värde, behöver vi definiera det för oss själva och sedan till den andre. Ha dialog, så vi släpper rädslor. Rädslorna gör att vi inte sätter lika värde på alla och sist arbeta på självacceptans i mörker och ljus”, skriver en person.

”Oerhört fint skrivet av en fin storebror! Kärlek vinner alltid!”, skriver en annan person.

Så fint skrivet, dela gärna artikeln vidare om du blev inspirerad av Amadeus starka och fina ord!