Anna Kinberg Batra petas efter skandalen – tvingas lämna SVT:s ”Muren”

Efter tveksamma agerandet på länsstyrelsen möts Anna Kinberg Batra av stenhård kritik från Justitieombudsmannen.
Samtidigt petas landshövdingen nu från sin medverkan som expert i SVT:s underhållning ”Muren”, skriver SVT.

Anna Kinberg Batra får stenhård kritik av Justitieombudsmannen, JO. I en granskning av Stockholms landshövding pekas tre av hennes rekryteringar ut som nonchalanta – och inte följt grundlagen när jobben tillsatts.

Skandalen blev ett faktum efter att Aftonbladet i april avslöjat att två av ”AKB:s” vänner tilldelats toppjobb hos länsstyrelsen. Detta under tveksamma former.

”AKB” ångerfull: ”Jag har gjort fel”

Och på torsdagen kommer alltså tuff kritik från JO.

– Landshövdingens agerande vittnar om nonchalans och en bristande respekt för de grundläggande bestämmelser som finns för att bevara allmänhetens förtroende för offentlig verksamhet. Sammantaget förtjänar hon allvarlig kritik för sitt agerande, säger JO Per Lennerbrant i en kommentar till SVT.

Kinberg Batra intygar att hon inte tänker göra om misstagen.

– Jag tar till mig av kritiken eftersom jag inte vill hamna i något sånt här igen. Jag har gjort fel i början, men det tänker jag inte göra om, säger hon till Dagens Nyheter.

Uppmanas avgå efter skandalen

Under torsdagen uppmanade flera debattörer den tidigare partiledaren (M) att avgå från sin post som landshövding. Bland annat Expressens ledare skriver att ”nu måste Kristersson ge Kinberg Batra sparken”.

Men trots att ”AKB” mötts av stenhård kritik, kommer hon att sitta kvar på posten.

– Jag har inga andra planer än att fortsätta. Jag har ett viktigt jobb att göra och jag har väldigt duktiga medarbetare, säger Kinberg Batra till DN.

Utöver sina politiska uppdrag och sin nya roll som statens företrädare i det största länet, har Kinberg Batra på senare år också visat sina kunskaper i tv-rutan. År 2022 gick hon till final med maken, komikern David Batra i Kanal 5:s underhållning ”Alla mot alla”.

Anna Kinberg Batra petas från SVT:s ”Muren”

Dessutom medverkar hon som panelmedlem i SVT:s populära frågesport ”Muren” som leds av Kattis Ahlström. Där har Kinberg Batra varit uppskattad och svårslagen expert i kategorin ”Makt och pengar”. Men nu kommer beskedet att public service-kanalen pausar hennes medverkan i underhållningsprogrammet.

Programmet är inne i en fas mellan säsonger, där den nya ännu inte spelats in. På SVT heter det nu att man kommer att ”vila” experter.

– Vi kommer att vila några ämnen nästa år, bland annat ”Makt och pengar” och ”Brott och straff” för att kunna ta in nya experter i nya ämnen, skriver projektledaren till SVT:s kulturnyheter.

Vigde Pernilla Wahlgren och Christian Bauer

Beskedet kommer bara dagen efter JO:s tuffa kritik mot landshövdingen.

Kinberg Batra hamnade nyligen också i rubrikerna i veckopressen av en roligare anledning, då hon agerade vigselförrättare när Pernilla Wahlgren gifte sig med sin Christian Bauer i Marbella.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version