Babben Larssons succéer har avlöst varandra genom åren.
Hon har varit SVT:s julvärd, varit programledare för ”Bäst i test” i över sju säsonger, regisserat föreställningar och själv stått på scenen.
Hon får alltid sin publik att dra på smilbanden men själv har hon kämpat med ett mörker.
Hon fick örfilar som barn och mammans brist på kärlek och tröst var påtaglig under hela uppväxten.
Nu berättar hon om sista samtalet med sin mamma och om rädslan för att bli som hon.
Den folkkära komikern och tv-profilen Babben Larsson, 66, har på senare tid varit ständigt aktuell i rutan.
I julas tokhyllades hon av tittarna efter insatsen som SVT:s julvärd och jämfördes med Arne Weise.
Under vårvintern har hon också varit aktuell som programledare i ”Bäst i Test” där hon medverkat sida vid sida med David Sundin i hela sju säsonger.
Men vi känner henne inte bara som programledare. Babben har också gjort sig känd som Sveriges främsta såuppkomiker.
Men på grund av hälsan lät hon sig i vintras meddela att det inte är någonting hon kommer syssla med i framtiden.
Men strax före jul var det slut med den saken, berättar hon i en ny intervju med Amelia.
Babben lägger ner ståuppkomiken
Babben har inte längre varken tid eller lust att syssla med ståuppkomiken.
– Det är inte så att jag är invalid, men när man turnerar kånkar man på väskor, går upp och ner i trappor och står på scen två, tre timmar. Det går inte, men jag vill inte vara ett offer. Artros är en folksjukdom. Har jag inte mer ont än så här och kan jobba med annat känns det helt okej, sade hon till Amelia.
Babben lade senast ståuppkomiken åt sidan när hon drabbades av utbrändhet. Då tog hon hjälp av olika terapiformer för att må bättre igen.
I podcasten Värvet berättar Babben att hon började gå i terapi redan som mycket ung.
– Jag var inte riktigt rätt ihopsatt som början, så jag har fått laga lite och bygga om. Det var nog nödvändigt, jag mådde inte bra när jag var yngre och fick ingen rätsida på det själv utan behövde verkligen hjälp. Jag var kanske 26 när jag började gå i terapi, så jag gick i flera år där och sedan har jag fortsatt gå periodvis i olika typer av terapi, berättar hon i podcasten.
Babben berättar vidare hur hennes dåliga självkänsla gjorde att hon brände ut sig, då hon bara lade sitt eget värde i vad hon presterade.
Men det är inte det enda som skavt hos Babben Larsson. Som liten växte hon upp på en gård på Gotland tillsammans med sin mamma och pappa och sin tre år äldre syster.
Babbens ord om svåra uppväxten
Det kanske låter idylliskt. Men Babben har en helt annan bild av det.
Babbens mamma var väldigt praktiskt lagd, men ingen som gav tröst och hon fick flera gånger örfilar av sin mamma.
– Det var faktiskt min senaste psykolog som sade ”utifrån det du berättar så är min diagnos att hon är narcissist med borderlinedrag. Att hon saknar impulskontroll i vissa lägen när hon blev trängd, säger hon i podcasten.
Babbens ord till mamman på dödsbädden
I programmet ”Min Sanning” på SVT från 2021 berättar Babben om sista samtalet med sin mamma som då låg på dödsbädden.
– När mamma bara hade någon dag kvar att leva sade hon: ”Jag vet att ni inte alltid varit så nöjda hur jag har varit som mamma”. Då ägnade hon sig liksom åt ett ögonblick av självrannsakan. ”Är det någonting du vill säga, säg det nu”. Jag tittade på den här döende personen och sade ”Vet du mamma, jag tror alla gör så gott de kan”. Det var mitt sätt att säga gå i frid, vi har överlevt, säger Babben Larsson.
Relationen med sin mamma har tagit hårt på Babben och gjort henne orolig för att hon ska ta med sig sin egen mammas beteende in sin egen föräldraroll.
– Jag tror vi alla är rädda för att vi ska ärva drag från våra föräldrar som vi inte tycker om. Självklart har jag varit orolig för att jag omedvetet ska få med mig in i min egen barnuppfostran. Därför var det en lättnad när min dotter, flera gånger har sagt att så är det verkligen inte. Hon sa rent ut redan i tidiga tonåren ”Jag tycker att du är en sådan himla bra och fin mamma. Jag tycker det är helt otroligt med tanke på hur din egen mamma är, säger Babben i podcasten och tillägger:
– Och du vet, när någon säger något sådant och det kommer från någon som man tycker så mycket om och man känner, ah men tack dotter jag tror inte du förstår hur mycket det betyder för mig att höra det. För det var verkligen min strävan, att det jag har varit med om ska inte märkas när jag bygger en relation med dig.
Så starkt av dig att berätta.