Babben Larsson ryter ifrån om skolan

Babben Larsson gick in i väggen.

Nu föreläser hon själv om stress och utmattningssyndrom som hon menar genomsyrar samhället.

Larsson nämner bland annat lärarkåren som en utsatt grupp.

– Det kommer mer och mer kaxiga elever, det är mer press från föräldrar. Deras auktoritet har undan för undan avvecklats, säger Babben Larsson till Nöjeslivet.

Babben Larsson, som de senaste åren turnerat med sin hyllade föreställning ”Expedition: Babben”, är aktuell i TV3:s nya thrillerserie ”Den inre cirkeln”. Vid sidan av det föreläser hon sedan flera år.

I slutet av 1990-talet gick hon in i väggen, och i dag vill hon hjälpa andra.

– Jag var in i väggen 1997, 1998. Det är mycket utifrån vad jag lärde mig av det. Tyvärr är det mer aktuellt än någonsin, säger Babben Larsson till Nöjeslivet.

Varför är det mer aktuellt?

– Vi bygger vårt värde på att vi ska prestera och tror inte att vi duger som vi är. Sen är det en jäkla konkurrens där ute om de bästa jobben. Så folk jobbar hårdare än vad de orkar. De lyssnar inte på sig själva. Och arbetsgivarna driver på. Det är ett systemfel som måste lösas för vi bränner ut jäkligt mycket duglig arbetskraft i dag, säger hon.

Enligt Babben är det viktigt att ta hand om sig själv i första hand.

– Det är ett systemfel. Värna dig så att du inte råkar ut för det här. Det är som en epidemi.

Babben Larsson, som har flera vänner som är lärare, berättar att just lärarkåren är särskilt utsatt i dag.

– De har det tufft, riktigt tufft, säger hon och fortsätter:

– Jag har föreläst mycket för lärare bland annat. Mellan 8 och 10 procent av lärarkåren är långtidssjukskrivna på grund av utmattning. De har också fått det här jäkla new public management och en massa annan skit.

Babben Larsson om lärare: Så mycket annat som tar deras energi

Babben Larsson menar att lärare i dag inte har tid att vara just lärare.

– Förutom att det blir svårare och svårare att bli lärare, det kommer mer och mer kaxiga elever, det är mer press från föräldrar. Deras auktoritet har undan för undan avvecklats och det blir svårare för dem att göra det de ska göra, säger Babben.

– Det är så mycket annat runt som tar deras energi. Vi måste hitta ett hållbart sätt att jobba helt enkelt så det blir bra.

Babben har i dag hittat sätt att just kunna fokusera och värna sig själv. Hon beskriver sig i dag som luststyrd och tar sig an de projekt hon tror på och vill göra.

Babben om ”Den inre cirkeln”: En större roll

Rollen som lokalpolischefen Bojan Eriksson i ”Den inre cirkeln” var just ett sådant jobb.

– Jag är ju skådis från början, men inte filmat alls under mitt yrkesliv, utan hoppat in någon dag hit och dit. Det här var jättekul eftersom det var en större roll, säger hon.

”Den inre cirkeln”, som är fritt baserad Per Schlingmanns roman i ”I maktens öga”, har premiär den 22 mars på Viaplay.

Dela artikeln om du håller med Babben om lärarnas situation.