Barnskådespelaren död – Tord Tjädersten som spelade ”Anderssonskans Kalle” blev 63 år

Foto: SF

Tord Tjädersten är död, uppger hans familj för Aftonbladet.

Han blev känd som ”Anderssonskans Kalle” i den klassiska filmen med samma namn på 1970-talet.

Tord blev 63 år.

”Anderssonskans Kalle” är en riktig klassiker som filmatiserats många gånger – först på 1920-talet. Det är en litterär figur i boken med samma namn av Emil Norlander och skrevs 1901.

Boken handlar om en busig pojke som växer upp på Lutternsgatan på Norrmalm i Stockholm – och det var den klassiska rollen som Tord Tjädersten gestaltade. Många som växte upp på 1970-talet minns honom med värme efter att ha sett filmen.

https://www.youtube.com/watch?v=_bVuwO7_c_k

För Tord Tjädersten blev det två filmer i huvudrollen som Kalle – ”Anderssons Kalle” (1972) och uppföljaren ”Anderssonskans Kalle på buståg” (1973).

I filmerna spelade Tord mot bland andra de legendariske skådespelarna Sten-Åke Cederhök och Sickan Carlsson.

Foto: Wikimedia commons
Sten-Åke Cederhök. Foto: Youtube

Tords fru berättar för Aftonbladet att han sedan levde sitt liv utanför film- och tv-världen, även om han provspelade för några roller.

– Men sedan blev det inget mer med det. Han började istället jobba med trädgård och mark och var platschef på HSB fram till 2010. Sedan startade han en firma, där han gjorde mark- och lekplatsbesiktningar, säger frun Maria till Aftonbladet.

Hon berättar att maken varit svårt sjuk i kol sedan tre år tillbaka.

– I och med att han varit sjuk i kol så pass länge och att det eskalerade de tre sista åren så visste han att det inte fanns något botemedel, säger hans fru Maria.

Tord lämnar efter sig sin fru Maria, två barn och barnbarn.

Tack för allt, Tord. Vila i frid.

Exit mobile version