.
Beppe Wolgers är en mytomspunnen figur i den svenska populärkulturens historia.
Hans gestaltning av Pippi Långstrumps pappa i filmerna som baseras på Astrid Lindgrens världskända saga är inget annat än legendariskt. Vem kan inte se tillbaka på denna bilden av kapten Efraim Långstrump från 1969 och le?
Beppes godnattstund, Baloo i Djungelboken…
Redan 1968 blev han hela landets godnattfarbror i tv-programmet ”Beppes godnattstund” – ett minst sagt klassiskt inslag i vår tv-historia som gick i fem års tid på Sveriges Television. Tillsammans med sina dockor i en jättelik säng och iklädd nattmössa och nattskjorta sade han godnatt till svenska folket.
Men även om Pippi Långstrump och Beppes godnattstund kanske är det som folk tänker på först när de hör Beppe Wolgers namn i dag, så är listan på vad han hann åstadkomma under sin livstid så oerhört mycket längre än så.
Om jag säger ”Djungelboken” så kanske många ryser av välbehag. I Disney-klassikern som kom 1967 lade Beppe faktiskt rösten på Baloo – den snälla björnen i filmen. Även i ”Robin Hood”-filmen gjorde Beppe rösten till Lille John i den svenska versionen.
Men vid sidan av vita duken – där han också träffade andra storheter som Max von Sydow och Povel Ramel nedan – hade Beppe också flera andra strängar på sin konstnärliga lyra.
Han skrev bland annat många sångtexter till Monica Zetterlund – däribland legendariska ”Sakta vi gå genom stan” som fritt översattes från det engelska originalet – och gav ut åtskilliga böcker. Däribland flera barnböcker, såsom Dunderklumpen från 1973 som ett år senare filmatiserades.
En sex meter hög staty av Jätten Jorm från sagan står i dag i Strömsund.
Beppe Wolgers avled till följd av ett magsår i augusti 1986. Han blev 57 år.
Efter sig lämnar han ett kulturarv så stort att det nästan är svårt att ta in.
Camilla Wolgers satsar på måleri
Han fick tre barn: Tom Wolgers, i dag musiker, Benton Wolgers, folkhögskolelärare, och så Camilla Wolgers, dottern som själv var med i filmen om Dunderklumpen.
I dag arbetar hon med måleri uppe i Strömsund.
”Fötts på fel plats”
Camilla växte upp i Stockholm men kände att miljön inte passade henne, och bor nu i Jämtland där hon hittat harmonin. Pappa Beppe levde också i många år i Strömsund, som varje år delar ut ett kulturpris till hans minne.
– Jag kände redan som barn att jag hade fötts på fel plats. Jag är ingen stadsmänniska och har aldrig trivts i den miljön. Jag längtade alltid till Jämtland och när jag var tretton år åkte jag upp hit själv för att fira jul, har hon berättat i en intervju med Östersunds-Posten.
I flera år drev hon ett Beppe Wolgers-museum som startades 1999 av Beppes änka Kerstin Dunér Wolgers.
Men det är den egna konsten som upptar dottern Camillas tid mest av allt i dag. Hon sökte till konsthögskola när hon fyllt 50 år och på den vägen är det.
– Jag var bara 21 år när pappa dog men genom måleriet känns det som jag kommit närmare honom. Särskilt nu när jag är tillbaka på Öhn igen, berättade hon i intervjun med ÖP.
Läste upp pappas dikter på Storsjöyran
Sommaren 2018 var hon med och arrangerade en specialproducerad föreställning för att hylla Beppe Wolgers på Storsjöyran i Östersund. Soundtrack of our Lives-stjärnan Ebbot Lundberg, även känd från Så mycket bättre, sjöng Beppeskrivna sånger och Camilla läste upp hans dikter. Faktum är att Beppe Wolgers gav ut fyra diktsamlingar, vid sidan av sin stora karriär som skådespelare.
Det var detta som Camilla ville visa upp på festivalen.
– Vi vill visa upp pappas två olika sidor. Han tillhörde dels storstadspulsen och jazzen i Stockholm men hyste också enorm kärlek för det rofyllda och vackra Jämtland. Han drogs ständigt mellan stad och landsbygd, berättade Camilla då för nyhetsbyrån TT.
All lycka till dig i framtiden, Camilla.
Dela gärna vidare om du också minns Beppe Wolgers med värme. Hans enorma kulturarv går inte att underskatta! ❤️