Björn Natthiko Lindeblad är död – folkkäre föreläsaren blev 60 år

Ekonomen, föreläsaren och den tidigare buddhistmunken Björn Natthiko Lindeblad är död. Han blev 60 år gammal, skriver Aftonbladet.

Efter flera års sjukdom i ALS valde han själv att avsluta sitt liv, något han berättar om i ett inlägg på Facebook.

Björn Natthiko Lindeblad blev känd för svenska folket med sina sommarprat 2012 och 2020.

I det första berättade han om hur han valde att lämna sitt jobb i det svenska näringslivet och leva som buddhistmunk på ett kloster, där han blev kvar i 17 år.

Samma år blev han framröstad till lyssnarnas sommarvärd i P1.

I det senare berättade han om hur det är ”att leva med den obotliga sjukdomen ALS, om döden och om hur samtal om den kan göra oss mer levande”.

Hans sommarprat gick rakt in i hjärtat på alla som lyssnade och år 2020 släppte han boken ”Jag kan ha fel”, som även den berörde tusentals och översattes så småningom till flera andra språk.

Avslutade sitt eget liv

Under måndagen, den 17 januari, avslutade Björn Natthiko Lindeblad sitt liv, omgiven av nära och kära.

”Om du läser det här, så har jag gått ur tiden.Det skedde mitt på dagen, den 17 januari, i norra Halland, och jag var omgiven av nära och kära. Jag svalde ett glas smoothie med det gängse preparatet, och somnade sedan lugnt och stilla in. Utan rädsla eller tvekan”, står det i inlägget som publicerades i Björns sociala medier under tisdagsmorgonen.

Han fortsätter:

Jag fick som jag ville. Förlåt alla vänner för att jag behövde hålla datumet hemligt. Jag behövde freda tillfället för oss som var där”.

Om du läser det här, så har jag gått ur tiden.Det skedde mitt på dagen, den 17 januari, i norra Halland, och jag var…

Posted by Björn Natthiko Lindeblad on Monday, January 17, 2022

Han ska vid tillfället ha varit omgiven av nära och kära, och inte känt någon rädsla.

”Jag är, så här några dagar innan, orimligt övertygad om att min första reaktion inför döendet kommer att vara lättnad. Att den här stackars kroppen äntligen slipper kämpa. Tack för hur du kämpat kära kropp. Nu är kampen äntligen över”, står det i inlägget.

Ett sista avsked

I somras skulle Björn ha firat sin 60-årsfest med dunder och brak men på grund av pandemin flyttades festen fram till november.

I en intervju med Tv4 berättar han om hur det i själva verket också var en avskedsfest.

– Jag satt och tänkte på hur en begravning kunde se ut och tänkte vad tråkigt att sitta på en begravning, jag ville ha en fest, sa han då om festen.

– Jag känner mig omgiven av så mycket kärlek och i dag blir kanske något av ett crescendo, sa han då.

I meddelandet i sociala medier skriver Björn Natthiko Lindeblad:

”Tack alla ni som lyste upp mitt liv. Tack för att jag så ofta fick känna mig sedd, förstådd, uppskattad, litad på, stöttad, välkommen, ja till och med älskad”.

Våra tankar går till Björns nära och kära. Vila i frid fina Björn!