Foto: Instagram/Andreas Hillergren/TT

Björn Natthiko Lindeblad skrev brev till polisen innan sin död

OBS! Längst ned i texten kan du hitta info om var du kan söka hjälp om du mår dåligt.

Björn Natthiko Lindeblad skrev brev till polisen före sin död.
Detta som bevis för att den ALS-sjuke och folkkäre föreläsaren tog sitt eget liv, skriver Svenska Dagbladet.

Det var på tisdagsmorgonen som svenska folket nåddes av nyheten att Björn Natthiko Lindeblad somnat in dagen dessförinnan, 60 år gammal.

Den tidigare näringslivschefen sadlade om till buddhistmunk i Thailand innan han återvände till Sverige och blev en uppskattad föreläsare.

Han fick massor av uppmärksamhet bland annat via två sommarprat i Sveriges Radios P1. I september 2018 fick Natthiko Lindeblad den ovanliga diagnosen ALS. Han talade öppet om den obotliga sjukdomen – som leder till att de nervceller som styr kroppens muskler gradvid förtvinar – under sina föreläsningar och i olika mediesammanhang såsom i ”Sommar i P1”.

Det meddelades via Natthiko Lindeblads egna sociala medier tidigare i veckan att han gick ur tiden måndagen den 17 januari.

”Det skedde mitt på dagen, den 17 januari, i norra Halland, och jag var omgiven av nära och kära. Jag svalde ett glas smoothie med det gängse preparatet, och somnade sedan lugnt och stilla in. Utan rädsla eller tvekan”, står det att läsa med Björns egna ord i sociala medier.

Han fortsatte sedan:

”Jag är, så här några dagar innan, orimligt övertygad om att min första reaktion inför döendet kommer att vara lättnad. Att den här stackars kroppen äntligen slipper kämpa. Tack för hur du kämpat kära kropp. Nu är kampen äntligen över”.

Tidigare har läkaren och professorn Staffan Bergström, ordförande i den ideella organisationen Rätten till en värdig död, RTVD, berättat att han gett Natthiko Lindeblad råd hur han skulle kunna gå tillväga.

Natthiko Lindeblads bred till polisen efter sin död

Foto: Andreas Hillergren/TT

Nu framkommer hur Natthiko Lindeblad noggrant gick igenom juridiken innan sin bortgång. Enligt Svenska Dagbladet har den folkkäre föreläsaren lämnat efter sig ett intyg från honom själv till myndigheterna, skriver Aftonbladet.

Där står det bland annat att: ”Detta beslut har jag tagit helt själv, vid mina sinnens fulla bruk, utan att vara påverkad av någon annan”, enligt SvD, som också uppger att Natthiko Lindeblad lämnade efter sig en film till polisen, vilken ska visa hur han på eget initiativ utför handlingen.

Natthiko Lindeblad led av den obotliga sjukdomen ALS sedan några år tillbaka. Han blev 60 år gammal.

Hit kan du höra av dig om du mår dåligt

Angående självmord och psykisk ohälsa. Det går att vara anonym och även en anhörig kan höra av sig till dessa nummer. Var inte rädd för att be om hjälp! 

Om du mår så dåligt att det känns outhärdligt eller du har självmordstankar eller självmordsplaner ska du direkt ta kontakt med en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.

Hjälplinjen, tillfälligt psykologiskt stöd, telefon 0771-22 00 60 alla dagar öppet klockan 13.00-22.00.
Mind Självmordslinjen, chatta på mind.se eller telefon 90101 alla dagar öppet klockan 06.00-24.00.
Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar mellan klockan 14.00-21.00.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.
Jourhavande präst nås via telefon 112 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver veta var du kan söka vård.
Källa: SVT.