Björn Skifs borde ha fått hederspriset vid annat tillfälle

Björn Skifs, sångare

Foto: Erik Simander/Marc Femenia/TT

Han är en av våra mest folkkära och älskade artister.

Men i alla år har ett pris undgått mannen, myten och legenden Björn Skifs.

Först under måndagskvällens Barncancergalan fick han, till stående ovationer, ta emot Hederspriset i Gösta Ekmans minne.

Men att han fick ta emot priset då, skaver i mitt hjärta.

Det här är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Vi är ett avlångt land fylld av talanger i alla dess åldrar och kategorier. Det finns de som är på väg att få sitt stora folkliga genombrott, medan andra hållit på i flera decennier.

Och en person som utan tvekan tillhör den senare kategorin är skådespelaren, artisten, tv-profilen, underhållaren – Björn Skifs.

Han är mannen som ständigt har bjudit på sig själv och inte minst pushat sig själv till att inte hamna i ett speciellt fack. Björn är helt enkelt född till att vara en showman – på alla dess scener.

Ja, han har gjort revyer, gissat charader i ”Gäster med gester”, stått på scenen med egen krogshow och musikaler och dessutom vunnit Melodifestivalen.

Som om det inte var nog har han gjort oförglömliga avtryck i filmklassiker som ”Strul” och ”Drömkåken” som generation efter generation växer upp med och lär sig älska.

Priser har regnat över honom och under åren har han fått ta emot Karamelodiktstipendiet, Hederspris på Grammis och inte minst – fått medalj av kungen.

För en kung som Björn Skifs förtjänar verkligen ett berg av priser, men en utmärkelse sticker ut från mängden och jag kan inte låta bli att undra och grubbla.

Under måndagskvällen fick legendaren i egen hög person ta emot Hederpriset till minne av Gösta Ekman, under Barncancergalan.

Applåderna dånade när stjärnan fick ta emot den hedersamma statyetten och det rådde ingen tvekan om att glädjen var total.

Men någonting inom mig började grubbla och undra över varför Björn Skifs överhuvudtaget fick ta emot priset.

LÄS MER: Björn Skifs ärliga ord om åldrandet – då ska han avsluta han karriären

Skandal att Björn Skifs fick hederpris på Barncancergalan

För ärligt talat, vi är väl många som har trott att Björn skulle vara om inte den första – så åtminstone en av de första pristagarna under åren som gått.

Istället har Carina Berg lett galan i nära tio år och Skifs har inte uppmärksammats förrän nu.

Visserligen har hederspriset till minne av Gösta Ekman delats ut sedan 2017, men borde inte Skifs varit den första att vinna?

Borde inte det till och med inte finnas ett Skifs-pris på galan?

En man, en underhållare så självklar för detta hederspris har istället fått vänta och precis som vi andra undrat: när är det Skifs tur?

Missförstå mig rätt. Jag är glad över att han fick äntligen sitt pris, för det är verkligen Björn Skifs värd.

Men det jag inte förstår är varför ett sådant självklart namn inte nämndes för sisådär tio år sedan.

Visserligen har stjärnor som Suzanne Reuter och Eva Rydberg fått utmärkelsen – men för mig finns det bara en Björn Skifs som hade förtjänat priset redan från start.

För är det en sak som många i det här landet är dåliga på så är det att hylla våra stjärnor.

Många hyllas istället till skyarna först när de har dött, och deras genialitet belyses nästan som om de vore gudomliga först när de inte längre kan uppträda.

Så snälla glöm inte bort Skifs, han har många, många år kvar och förtjänar trots allt all kärlek han kan få och få njuta av den.

LÄS MER: Björn Skifs oro för hustrun Pernilla – efter storbråket med kollegorna

Håller ni med eller tycker ni att någon annan borde ha fått priset? Diskutera gärna på vår Facebooksida.

Exit mobile version