Bondeparets oro för dottern efter upptäckten

Bondeparet Joacim Rickling och Caroline Kejbert är stolta föräldrar till sex månader gamla Wilda.

Men livet som förälder innebär också en del oro.

I måndagens Nyhetsmorgon fick de svar på frågan de undrat över den senaste tiden.

I början av året fick bondeparet Joacim Rickling och Caroline Kejbert sitt första gemensamma barn, en liten flicka.

– 00.16 den 3:e Januari 2019, en dag vi alltid kommer att minnas, skrev då Rickling på Instagram där han lagt upp en bild på familjens senaste tillskott.

Paret uppskattar livet som småbarnsförälder, men det har också fått dem att prioritera annorlunda. Efter att de funnit varandra i ”Bonde söker fru” för två år sen har de också synts i sin egen tv-serie ”Bondeparet”. I programmet får man följa deras liv på gården.

Samtidigt har Caroline Kejbert drivit en populär blogg. Men så i slutet av maj kom beskedet att hon valt att ta en paus från bloggandet. Detta för att kunna fokusera mer på Wilda och familjen, särskilt nu när Joacim dessutom har haft mycket att göra på gården.

Bondeparet om upptäckten: Vi märkte det framför allt i helgen

Som småbarnsförälder handlar det inte bara om att prioritera annorlunda. Livet innebär också en hel del frågor och oro kring barnets välmående. När paret gästade Nyhetsmorgons barnpanel under måndagen tog de upp något de grubblat över de senaste dagarna.

– Just nu går det mesta bra. Men vi har väl lite funderingar nu. Framför allt har det varit lite bökigt med värmen, säger Caroline Kejbert i programmet.

Joacim Rickling fortsätter:
– Vi märkte det framför allt i helgen när vi var ute i trädgården och höll på att pyssla. För det var svårt att hitta något bra ställe att lägga henne på. Hon blev så svettig över hela kroppen, framför allt i nacken.

Barnmorskan: Så skyddar du din bebis från sol och värme

Paret får dock lugnande besked. Det är inte alls ovanligt om du frågar barnmorskan Birgitta Klang.

I programmet berättar hon att små barn oftast blir svettigare i nacke och hår, i stället för på kroppen, eftersom de inte än har samma svettkörtlar som vuxna.

Nu när det vankas sommarväder passar Birgitta Klang på att tipsa bondeparet och tittarna vad man ska tänka på om man vill skydda sina barn från värmen och solen.

Lätta och tunna kläder är bra för att skydda barnens kropp. Solfaktor ska man helst välja bort när de är så små som Wilda.

För att de ska få i sig vätska ska man amma lite oftare när barnen är 1-2 månader gamla. Vid 2-3 månader kan man pröva att ge lite vatten emellan amningarna, förklarar Birgitta Klang.

Det man absolut inte ska göra är att lägga en filt över barnvagnen eller babyskyddet. Det kan nämligen leda till outhärdlig värme för barnet.

– Många gånger kan man mäta 45-50 grader där inne. Inga babyfiltar, ingenting sånt. Myggnät absolut, det är ganska bra att ha, säger hon.

– Luften ska in och den ska cirkulera.

Så bra att Joacim och Caroline håller uppsikt nu när det blir varmt! Dela gärna för att tipsa andra!