Foto: Stina Stjernkvist (TT) / TV4

Börje Salming om skräcknatten – tvingades åka ambulans till sjukhuset: ”Trodde jag skulle dö”

Börje Salming trodde att han skulle dö.

Plötsligt kunde hockeyhjälten inte andas – och fick föras akut till sjukhus mitt i natten.

Tack och lov gick det bra till slut.

– Det var som om jag fick en blixt i skallen, har Salming, som på fredagen är aktuell i ”Fångarna på fortet”, berättat för Aftonbladet.

Börje Salming, som fyllde 69 år tidigare i år, har haft en tuff vår. I början på mars var han med om en fruktansvärd skräckupplevelse som skapade rubriker över hela världen.

– Det var läskigt. Jag kunde knappt andas. Det var hemskt, sade Salming då till nhl.com.

På fredagen är han aktuell i TV4:s ”Fångarna på fortet” – ett avsnitt som spelades in förra året och som nu sänds i tv-rutan.

Börje Salming, vars namn också pryder det kända klädesmärket med samma namn, hade haft ihållande hosta i några dagar där i början på mars. På natten märkte han att han inte kunde andas.

STOCKHOLM 20190408 Börje Salming intervjuas under pressträffen i Radiohuset i Stockholm inför SVT:s program ”Hockeyns historia”. Foto: Stina Stjernkvist / TT

– Jag trodde att jag skulle dö. Jag trodde verkligen det. Så illa var det. Det är svårt att beskriva, men så sjuk var jag. Som tur var kom ambulansen och tog mig till sjukhuset, sade Salming till NHL:s hemsida.

I mitten på maj förklarade Salming att han mådde bra igen, men att han aldrig fick veta om det var covid-19 han drabbats av eller inte. Inga tester togs vid tillfället, men han satte sig ändå i karantän.

– Jag är väldigt försiktig, jag vill inte få skiten något mer. När jag är ute och går med min fru så går jag inte in i affären, jag väntar utanför. Annars håller jag avstånd, tvättar händerna och rör inte hissknappar eller dörrhandtag, sade Salming i en stor intervju med Aftonbladet.

Skräcknatten minns han tillbaka på med fasa.

– Det var som om jag fick en blixt i skallen. Jag väckte min fru och sade att vi måste ringa efter ambulans. Då när hon ringde började jag att skaka i hela kroppen, säger Börje Salming till Aftonbladet och förklarar att akutpersonalen gav honom instruktioner om andningsövningar per telefon innan han kom in till sjukhus.

Börje Salming och hustrun Pia Lindahl på galapremiären av Hamilton – I nationens intresse, på biograf Sergel i Stockholm den 9 januari 2012. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons

Det hjälpte. Samtidigt var både Salming och hustrun förstås väldigt oroade.

– Hon blev jätterädd, men när ambulansen kom lugnade hon ner sig. Jag kunde ringa henne sedan från sjukhuset och säga att det var lugnt.

Hockeyikonen räknas till en av de största svenskar inom sporten genom tiderna och är bland annat invald i NHL:s Hall of fame efter totalt 16 säsonger i Toronto Maple Leaves och en säsong i Detroit Red Wings. På fredagen skriver han ett nytt kapitel i sagan om Börje Salming – genom att kliva in i ”Fångarna på fortet”. Inspelningarna skedde förra året, och nu visas avsnittet i TV4, där han bland annat får tävla mot sin dotter, friidrottsstjärnan Bianca Salming, 21.

Foto: TV4

”När far och dotter möts på Fortet sparas det inte på krafterna och tävlingsrivaliteten är svår att undgå. Börje Salming tävlar med Annelie Pompe och Daniel Riley och dottern Bianca Salming bildar lag med Clara Henry och Kristina Petrushina”, skriver TV4 om programmet som sänds klockan 20 i kväll 21 augusti.

Skicka gärna era hälsningar till Börje i kommentarsfältet!