Britt Eklands tunga familjesorg – hjärtskärande orden om svåra tiden: ”Hade ingen aning om att något var fel”

Livet kan förändras på ett ögonblick.

Det liv som vi känt till tidigare känns främmande efter att en tragedi slagit till hårt.

Den tidigare ”Bond”-stjärnan Britt Ekland berättar nu för brittiska Daily Mail om den tuffa familjesorgen när barnbarnet Lucas drabbades av dödliga sjukdomen.

”Men grejen med denna sjukdomen är att ditt barn kan se ut som vilket barn som helst tills dess att symtomen börjar visa sig”, säger hon till brittiska Daily Mail.

Att ha en god hälsa är nog någonting som de flesta av oss tar för givet, tills den dagen vi kanske måste kämpa för våra liv.

Det kan hända när som helst. När man är barn, vuxen eller gammal så slår sjukdomar till utan barmhärtighet.

Sedan flera år tillbaka bor den svenska skådespelaren Britt Ekland i Los Angeles tillsammans med sin familj.

Britt Ekland
Britt Ekland blev känd internationellt när hon blev Bond-brud. Foto: Allan Warren/Wikkicommons

Sjukdomen doldes i flera månader

Britt Ekland har tre barn: sonen Nicholai tillsammans med musikproducenten Joe Adler.

Dottern Victoria Sellers tillsammans med den nu avlidna komikern Peter Sellers och sonen Thomas Jefferson med rockmusikern Slim Jim Phantom.

Dessutom har hon två barnbarn, Cassius och Lucas.

När barnbarnet Lucas föddes 2017 Britt familjen på BB men ingenting tycktes vara annorlunda med det lilla barnet.

”Han var så vacker, insvept i en filt som en burrito och med ett stort mörkt hårsvall på huvudet”, säger hon till brittiska Daily Mail.

”Men grejen med denna sjukdomen är att ditt barn kan se ut som vilket barn som helst tills dess att symtomen börjar visa sig”.

Britt Ekland
Foto: TV4/Youtube

Tunga familjetragedin

Månader efter födseln var allting som vanligt och Lucas tycktes utvecklas och växa på rätt sätt.

Det var först vid en kontroll på sjukhuset som den dolda sjukdomen upptäcktes.

”Lucas nådde alla milstolpar. Du skulle aldrig kunna gissa att det var någonting fel med honom eftersom det fanns inga synliga varningssignaler”, berättar Britt Ekland.

Lucas fick diagnosen ALD och det var först när han var två år gammal som farmor Britt fick veta sanningen om sitt barnbarns hälsa.

”Jag var hemma hos Nicholai och Alison, och en kväll efter att barnen hade gått och lagt sig sa de: ”Mamma vi behöver prata med dig”. Lucas var då två år, en otroligt lycklig liten pojke”.

”Han hade varit mycket mer aktiv än sin storebror, så jag hade ingen aning om att någonting var fel”.

Britt Ekland
Foto: Wikkicommons

Stoppar barnets utveckling

AlD slår hårdast till när man är barn, och finns bara hos pojkar.

Den är en fortskridande sjukdom som skadar nervsystemet. De som drabbas stannar upp i utvecklingen. Symtom som svårigheter med koncentration minne och inlärning är symtom på sjukdomen, skriver Socialstyrelsen.

Inom ett par år får de tilltagande förlamningar, tal- och språksvårigheter samt epileptiska anfall. De flesta med barndomsformen lever bara några år efter insjuknandet.

Sjukdomen är ärftlig.

Britt Ekland berättar att hennes son Nicholai och hans partner Alison valt att inte berätta förrän de visste mer om sjukdomen.

”De hade vetat om det i två år innan de berättade för mig och jag kan förstå varför de ville få reda på så mycket information som möjligt först”.

Hoppas på transplantation

Britt Ekland berättar att Lucas hälsa är trots den dödliga sjukdomen ganska god, och han får genomgå flera behandlingar så att läkarna kan undersöka hur fort sjukdomen fortskrider.

I framtiden kan lilla Lucas behöva göra en ryggmärgstransplantation, som kan öka hans chanser att överleva sjukdomen.

”Lucas kan få möjligheten att få ett perfekt liv. Han kan bli läkare, en advokat, en rörmokare, en racerförare”, säger Britt Ekland till Daily Mail.

Vi hoppas verkligen att Lucas snart blir bättre och att han kan få leva ett långt och lyckligt liv. Våra tankar går till familjen!