Foto: SVT

Carina Bergfeldts stöd till SVT-kollegan i Afghanistan – känslosamma orden

Han är SVT:s utsände mitt i dramat i Afghanistan.
Nu stöttas Samir Abu Eid av kollegan Carina Bergfeldt.
– Han är en otroligt bra och en fin, stöttande kollega, säger hon till Nöjeslivet.

Talibanernas maktövertagande i Afghanistan har dominerat nyhetsflödet de senaste dygnen.

Bilder på hur människor klamrar sig fast på utsidan av flygplan har kablats ut över världen.

SVT:s utsände i Mellanöstern, journalisten Samir Abu Eid, befinner sig i Kabul. Han brukar ofta synas i kanalens nyhetssändningar där han rapporterar från oroshärjade områden. På måndagen medverkade han i P4 Extra direkt från den afghanska huvudstaden och berättade då att han inte kände sig trygg i landet.

– Nej, just nu känner jag mig inte trygg, det är osäkert att vara här. Afghanistan var ju kanske redan innan ett av världens farligaste länder och nu är det ju väldigt osäkert vad som ska hända. Säkert är det inte. Men jag tycker ändå det är viktigt att vara på plats här, och berätta om vad jag hör och ser och vad det afghanska folket går igenom, och hur framtiden kan komma att se ut här, sade Samir Abu Eid i en intervju med Sveriges Radios programledare Titti Schultz i P4 Extra på måndagen.

Han har i dagarna rapporterat direkt från landet bland annat i SVT:s ”Aktuellt”.

Samir Abu Eid är SVT:s korrespondent på plats i Kabul. Foto: SVT

En av SVT:s andra profilstarka korrespondenter är så klart Carina Bergfeldt, som i höst är aktuell med nya serien ”Det här är ditt land” (premiär 25 november).

Carina Bergfeldts stöd till SVT-kollegan i Kabul

I dessa tider har hon förstås tankarna på Afghanistan – och kollegorna som befinner sig där. På frågan om hon varit i kontakt med Samir Abu Eid på sistone svarar den folkkära programledaren och journalisten:

– Inte just nu men han är en otroligt bra och en fin, stöttande kollega som just nu har häcken full. Han gör verkligen fantastiskt jobb, säger Carina Bergfeldt till Nöjeslivet.

carina bergfeldt
Foto: SVT

Carina Bergfeldt har själv tidigare varit utsänd som korrespondent i USA, innan hon blev talkshow-stjärna i SVT. Hon är också engagerad i frågan kring barnens situation i det oroshärjade landet där talibanerna nu har tagit över makten. På Instagram skrev hon under tisdagsmorgonen ett uppmärksammat inlägg.

”Kanske är det för att det handlar om barn, men jag kämpar emotionellt mer än vanligt med nyheten om att talibanerna tagit kontroll över Kabul.
Vetskapen om att snaran kommer dras åt för de allra mest oskyldiga. De som ses som det största hotet”, skriver Carina och uppmuntrar sina följare att stötta Svenska Afghanistankommittén.

Det inlägget har i skrivande stund fått över 10 000 kommentarer. I dagarna har chockerande bilder kablats ut över världen där människor i desperation ses klamra sig fast på utsidan av flygplan.

Det stora engagemanget, och uppmuntrande kommentarer, kring Bergfeldts inlägg gör henne glad, mitt i all oro.

– Det är hemskt, det som händer där nu, men samtidigt är det fantastiskt att se hur många underbara människor som finns därute. Tusentals som har hört av sig efter jag la ut inlägget. Det är de människorna som är underbara, inte jag.