Carola Häggkvist hjälper till i Ukraina – öppnar upp sitt hem för barnfamilj i nöd: ”Vill visa att det går”

Carola Häggkvist Ukraina

Foto: Instagram

Carola Häggkvist åkte ned till Ukraina för att hjälpa människor på flykt.

Efter flera dagars arbete vid gränsen öppnar hon nu upp sitt hem för en barnfamilj i nöd, rapporterar Aftonbladet.

Sedan Ukraina invaderades av Ryssland i slutet av februari har många delar av omvärlden engagerat sig för att hjälpa de drabbade.

Hjälporganisationer, företag och privatpersoner har bidragit på många olika sätt. Antingen genom att ta sig till krigsdrabbade områden, eller genom att skicka förnödenheter till de som behöver.

Även flera svenska kändisar tar krafttag för att hjälpa till.

Tidigare har Nöjeslivet rapporterat om hur skådespelaren Kjell Bergqvist finansierar bussar som kör ner förnödenheter till Polen och ska ta med sig flyktingar tillbaka till Sverige.  

– Huvudmålet är att hämta människor, sen har vi samlat in mängder med förnödenheter, smärtstillande, mediciner, tandborstar och mycket mer som vi tar med ner till Polen, berättade skådespelaren för Expressen.

Och att hjälpa till i krisen är det många kändisar som vill göra. Den 10 mars sändes galan ”Sverige samlas och hjälper” i TV4, som leddes av Soraya Lavasani och Pär Lernström.

På galan syntes flera folkkära artister plats på scen. Carola HäggqvistMåns ZelmerlöwThomas Stenström och Jill Johnson.

Carola Häggkvist i Ukraina

I lördags var det dags för ytterligare ett krafttag från Sverige då Hela Sverige skramlar gick av stapeln. Men denna gång syntes inte Carola Häggkvist till.

Sedan i fredags befinner hon sig nämligen i Ukraina tillsammans med den svenska organisationen Operation aid – en hjälporganisation som startats på initiativ av förlossningsläkaren Elly Reinolds.

– Jag vill både hjälpa på plats, dokumentera vilka organisationer som är här och inte, och även göra plats hemma för att själv ta emot ukrainare i mitt hus. Jag vill visa att det går att göra något på eget initiativ, säger Carola till Aftonbladet.

Redan då, för sju år sedan, öppnade Carola Häggkvist upp sitt hem för människor som var på flykt. Och det tänker hon göra igen.

Öppnar upp sitt hem för ukrainsk familj

Denna gång är det en ukrainsk familj hon tar hem till villan i Steninge, norr om Stockholm.

– Imorse träffade jag en kvinna som heter Juliana imorse. Hon är höggravid, har två barn och var i akut behov av ett boende. Jag sa att de får bo i mitt hem i Stockholm, så hon flög hem tillsammans med Elly tidigare i dag. Nu tar mina väninnor emot dem i mitt hus och jag är så tacksam för att de hjälper till, säger Carola till tidningen.

Carola skriver själv om arbetet vid gränsen på Instagram. Om hur hon hjälpt till att dela ut soppa till de människor som köar för att ta sig ut ur Ukraina.

Carola berättar för Aftonbladet hur dagarna i Ukraina varit mycket känslosamma men att hon är tacksam över att hon varit på plats.

Artistens känslosamma ord

På Instagram skriver hon mer om hur de senaste dagarna varit och om människorna som etsat sig fast i hennes minne för alltid.

”Fick några riktigt fina möten med många ukrainare som kommer att sitta kvar i mitt hjärta och minne i väldigt många år. Historie lärarinnan som jag fick möta, se tidigare inlägg med det Israeliska läkarteamet SSF som tog så fint om hand om ( se sista bild ) och hennes rullstol och gamla far. Den äldre korpulenta mannen med ett skadat knä som jag bad för och som efteråt kramade min hand så hårt att han aldrig ville släppa greppet då jag hjälpte honom ner i en tält stol. Stackars”, skriver hon i inlägget och fortsätter:

”Den lilla flickan Victoria som behövde kissa när vi stod i pass kön på väg tillbaka in i Polen.. och som vågade följa med mig in på toa och som bad mig hålla hennes nalle medan mamman inte hade kommit igenom passkontrollen ännu.. osv osv. Ja du förstår. Tack ännu en gång till svenska operationaid.org för allt fint arbete ni gör för flyktingarna dessa tider! Ni är outstanding, hela gänget. TACK Sverige för Er stora generositet!! Nu tar jag mitt sista blöjpaket jag har i armarna och delar ut till behövande innan flyget avgår hemåt för mig. Hem till mina egna barn och nya husgäster… livet är här och nu.”

Nu åker Carola Häggkvist hem till Sverige men människorna på flykt behöver fortfarande hjälp. Något Carola Häggkvist hoppas se mer av.

För förutom att människorna som flyr från kriget behöver mat och tak över huvudet behöver de också allt från mobiltelefoner till tolkar.

– Med alla pengar som samlas in önskar jag att man får se mer verksamhet på plats. Jag blir inte rädd för det jag ser här, jag blir rädd för avsaknaden av den här organiserade, stora hjälpen som man tycker bör finnas här, säger hon till Aftonbladet.

Så fint initiativ Carola. Tillsammans hjälps vi åt

Exit mobile version