När man pratar om den svenska teater och filmscenen och dess betydelse, är det omöjligt att inte nämna en speciell kvinna.
Catrin Westerlund slog igenom stort på 50-talet och lyckades alltid sätta sina roller mitt i prick.
Hon medverkade i allt från Ingmar Bergmans ”Sommaren med Monika” till Astrid Lindgrens ”Karlsson på taket” och var alltid en lysande komedienn.
Men trots att hon alltid var den som spred glädje på scen och i rutan så bar hon på ett mörker – efter hennes död kom mörka sanningen fram.
Catrin Westerlund föddes en vårdag 1934 i Stockholm och växte upp med pappa Lars och mamma Anna i stadsdelen Södermalm.
Redan som barn spelade hon teater på medborgarhuset och som 16-åring började hon på Gösta Terserus teaterskola vid Munkbron.
Det var tydligt att Catrin var begåvad så när Terserus satte upp Thornton Wilders pjäs ”Vår lilla stad” i Humlegården, ja då var det Catrin som fick rollen som Rebecka Gibbs.
Året därpå, när Catrin bara var 17 år gammal sökte hon i till Dramatens elevskola och kom in på första försöket.
Catrin gick i samma klass som Anna-Greta Bergman, Betty Tuven, Tommy Nilsson och Kåre Santesson och medverkade i flera uppsättningar.
När hon fick rollen som Bertha i Strindbergs ”Fadren” blev hon mycket uppmärksammad och det blev början på ett långt samarbete med regissören Mimi Pollak.
– Catrin Westerlund var en underbar komedienn. Hon hade en lätthet och intelligens som passade mycket bra för just komedi. Catrin var alltid skicklig – och entusiastisk, har hon berättat för Aftonbladet.
– Att Catrin hade en lysande talang märktes redan när hon kom till Dramatens elevskola på 50-talet, säger Mimi Pollak.
Ja, Catrin var en lysande stjärna redan från start och direkt efter studierna fick hon kontrakt med Dramaten.
Catrin Westerlunds filmdebut
1952 gjorde hon filmdebut med en liten toll i Ingmar Bergmans ”Sommaren med Monika” och efter det gick karriären som på räls för Catrin.
Under 50-talet medverkade hon i flera olika filmer. På teaterscenerna hade hon jobbat mycket med komik, men på filmduken visade hon allt oftare upp en allvarlig sida och porträtterade inte allt för sällan trasiga personer, bland andra olycksaliga Franziska Karlsson i Arne Ragneborns ”Flamman” från 1956.
– Jag hör inte till dem som kan sticka eller dra en poker i mellanakten. Att spela komedi är som att ha premiär varje kväll. Man kan inte vila i texten, som man kan göra i exempel en pjäs av Shakespeare, förklarade hon i en intervju.
Artikeln fortsätter under videon.
1971 medverkade hon även i filmen ”Vill så gärna tro” tillsammans med bland andra Christina Schollin.
Drygt tio år senare fick hon rollen som Lillebrors mamma i filmatiseringen av Astrid Lindgrens Berättelse om Karlsson på taket.
Det kanske är som just den rollen som många av den yngre generationen minns henne, men faktum är att det blev en av hennes allra sista roller.
Catrin Westerlunds sista år
Från mitten på 70-talet syntes Catrin Westerlund allt mindre på filmduken och scenen. Hon gjorde några sporadiska inhopp på Dramaten och bortsett från sin medverkan i barnteatern ”Sesam ohoj” som spelades dagtid under ett par veckor 1975 så stod hon inte på scen på över två år.
1976 fick hon rollen som Ellen i Anders Ehnmarks och Per Olov Enquists pjäs” Chez nous” . I november 1977 gjorde hon en mindre roll som Kvinna vid hovet i Korint i Gun Jönssons iscensättning av Euripides drama ”Medea”, men strax efter premiären lämnade hon produktionen.
1979 gick hon tillbaka till Dramaten en allra sista gång, vid det tillfället övertog hon rollen som Mrs Ebury i Tom Stoppards pjäs ”Smutsig byk”.
Artikeln fortsätter under bilden.
Catrin Westerlund, Putte Wickman och barnen
Under alla dessa år levde Catrin tillsammans med jazzkungen och klarinettisten Putte Wickman.
Putte Wickman var en oerhört populär musiker och erhöll under sin karriär en rad olika priser. Bland andra ”Gyllene Skivan” 1973, Fonogrampriset 1984 och Jussi Björling stipendiet 1999. Han var dessutom ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien sedan 1994.
Paret gifte sig 1957 och fick två barn tillsammans och fick två barn tillsammans. 1957 Catrin mamma för första gången, då till Anna Charlotta. Tre år senare födde hon sonen Olof Lars Jesper, skriver Expressen.
Men trots att Catrin räknades som en av våra stora komedienner så bar hon på ett stort mörker som blev allt mer känt efter hennes död, skriver Svensk filmdatabas.
Catrin Westerlund kämpade nämligen mot ett svårt alkoholmissbruk och den 18 september 1982 somnade hon in. Hon blev 48 år gammal.
Putte Wickman fick dödsbudet på turné
Putte Wickman, Catrins man, fick dödsbudet på en turné och han var inte den enda som var i chock.
Catrins vän Monica Zetterlund blev bestört när nyheten nådde henne.
– Jag kan inte fatta att det är sant, sade Monica Zetterlund när Aftonbladet nådde henne.
Hon tillade:
– Vi träffades så sent som för en vecka sedan och då verkade hon frisk och kry.
Vännen Lennart Swahn, programledare för ”På minuten” drabbades också av sorg.
– Catrin Westerlund hör en gång för alla till de självklara och suveräna i svensk teater. Sorgen i dag gäller naturligtvis hennes konst som vi fick se alldeles för litet av på scenen.
Catrin Westerlund begravdes på Skogskyrkogården i Stockholm.
Alltid saknad, aldrig glömd.