Foto: Instagram/Twitter

Céline Dion hemlighöll sin sjukdom i 17 år – bryter tystnaden om diagnosen: ”Var tvungen att gömma mig”

Céline Dion hemlighöll sin diagnos från fansen – i 17 år.
Nu berättar hon varför.
– Jag var tvungen att uppfostra mina barn, jag var tvungen att gömma mig, säger hon i en ny intervju med Today.

Céline Dion är en av de mest kända artisterna i världen.

Den kanadensiska sångerskan och affärskvinnan slog igenom redan på 1980-talet när hon vann Eurovision Song Contest för Schweiz – och har fått en närmast ikonisk plats i musikhistorien.

Låtar som ”My Heart Will Go On”, ”All By Myself” och ”Because You Loved Me” kommer för evigt att leva kvar som flera av historiens riktigt stora ballader.

1994 gifte sig Céline Dion med sin manager, René Angélil. Tillsammans har de två söner – tvillingarna Eddy och Nelson Angélil. Men för åtta år sedan förlorade familjen sin älskade pappa. Han avled i hemmet i Las Vegas och blev 73 år.

Dions karriär har sedan dess fortsatt – men rubrikerna om den skönsjungande stjärnan har på senare år mest handlat om inställda spelningar till följd av hennes hälsotillstånd.

2022 gick Dion ut på sin Instagram och berättade att hon fått en ovanlig diagnos.

– Nyligen har jag fått diagnosen en mycket sällsynt neurologisk störning som kallas stiff person syndrome som drabbar 1 av en miljon människor, sade Dion då och fortsatte:

– Medan vi fortfarande lär oss om detta sällsynta tillstånd, vet vi nu att detta är vad som har orsakat alla spasmer jag har fått.

Diagnosen beskrivs som ”en förvärvad sjukdom med påverkan på det centrala nervsystemet. Hos de flesta med stiff person syndrome går det att påvisa antikroppar mot proteiner i centrala nervsystemet, och sjukdomen ses idag som en autoimmun sjukdom”, skriver Socialstyrelsen på sin hemsida.

Personen som har sjukdomen drabbas av muskelstelhet, smärtsamma muskelkramper och ibland ofrivilliga muskelryckningar.

Nu framkommer nya uppgifter om Dions tillstånd.

Stjärnan berättar i en intervju med programledaren Hoda Kotb i ”Today” att hon kämpat mot sjukdomen i närmare 17 års tid.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Céline Dion var märkbart känslosam när hon berättar om det hela i tv-programmet som sänds på tisdagen, skriver Daily Mail.

I intervjun berättar artisten att hennes tillstånd var sämre redan när hennes make kämpade mot cancer.

– Vi visste inte vad som pågick [med mig]. Jag tog mig inte tid… jag borde ha stannat upp och tagit mig tid att lista ut det. Och som om det inte var nog, kämpade min man också för sitt eget liv, sade hon till Today.

Efter makens bortgång fokuserade hon på sina söner.

– Jag var tvungen att uppfostra mina barn, jag var tvungen att gömma mig, jag var tvungen att försöka vara en hjälte – samtidigt som jag kände hur min kropp lämnade mig. [Jag höll] fast vid mina egna drömmar.

Dion förklarar också att hon inte mådde bra av att undanhålla informationen om sitt tillstånd för alla hennes fans över hela världen. Men det gjorde hon – fram tills nu.

– Att ljuga var för mig… Belastningen var för stor. Att ljuga för människorna som tog mig dit jag är i dag, jag kunde inte göra det längre.

Alla våra tankar går till Céline Dion! För oss är du en förebild och stjärna.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev