Charlotte Perrellis starka ord om diagnosen – efter tio missfall: ”Kan tycka vi hade gått igenom tillräckligt”

Drömmen och längtan efter ett barn var otroligt starkt för Charlotte Perrelli. Efter att ha fått tio missfall, blev hennes graviditet, med nu två månader gamla Alvin en välsignelse. Men resan dit har inte varit lätt, när Charlotte var gravid med Alvin fick hon diagnosen – i 20:e veckan.

– Vi ska vara så tacksamma för att han finns. Man kan tycka att vi hade gått igenom tillräckligt, men så var det inte, säger Charlotte Perrelli i en intervju med tidningen Mama. 

Charlotte Perrelli en av våra mest folkkära sångare och numera fyrabarnsmamma. För två månader sedan fick hon sonen Alvin som var på många sätt en mirakelbebis. Efter tio missfall var det en svår kamp för att få ett till barn för Charlotte och maken Anders.

I en intervju med tidningen Mama berättar Charlotte Perrelli om den svåra kampen att komma dit hon är idag och diagnosen hon fick under graviditeten med Alvin.

Hon hade just passet gravidvecka 20 när hon fick beskedet att hon hade fått Vasa Previa.

Vägen mot att få ett till barn har varit tuff. Mitt under graviditeten fick Charlotte oväntade diagnosen. Foto: TV4/Youtube

Diagnosen innebär att navelsträngen och flera blodkärl låg i vägen för den inre mynningen av livmodern, vilket är livshotande för mamman och barnet.

Charlotte Perrelli berättar att detta leder till att hon inte kunde föda naturligt, då barnet fortsätter växa i magen trycks det också nedåt mot mynningen. Detta leder sen till att kärlen spricker och det blir en blödning.

– Frågan är inte om – utan när det händer. Och när det händer så stryps syretillförseln till barnet, och det dör på tre minuter. Förr i tiden dog både mamma och barn av det här, eftersom möjligheten till ultraljudsundersökning inte fanns. Idag kan man lägga in kvinnor med Vasa Previa för övervakning innan det planerade snittet görs. För ingen hinner in i tid när kärlen brister, säger Charlotte Perrelli till tidningen.

”Ständiga besvikelsen”

Hon berättar vidare hur hennes tio missfall var så kallade miss abortions, vilket innebär att fostrets hjärta stannat. Charlotte sökte efter hjälp men det var svårt att hitta orken och energin att orka fortsätta.

– Samtidigt var jag så trött på det här. Att gå upp i vikt, vakna på nätterna för att kissa och så blir det inget. Den där ständiga besvikelsen. Men när jag förstod att jag var gravid med Alvin i vecka fyra kastade jag mig på telefonen och ringde till min läkare för att få börja med injektioner och tabletter som skulle göra det mer fördelaktigt för ett barn i magen. Jag var så rund och stinn från alla mediciner jag tog, som kortison och blodförtunnande. Kortisonet till exempel hjälper kroppen att inte stöta bort fostret. Man sänker helt enkelt sitt immunförsvar, eftersom teorin var att så fort min kropp gick in i en graviditet, så ville den med alla medel stöta bort det som inkräktade och inte skulle vara där. Nu höjdes istället toleransnivån, berättar Charlotte Perrelli för Mama.

Charlotte Perrelli berättar om hur hon flyttade in till sjukhuset i gravidvecka 33. Foto: Tv4/Youtube

Flyttade in på sjukhuset i vecka 33

Detta gjorde att hon till slut valde att flytta in till sjukhuset efter att ha blivit uppmanad av en bloggläsare att lägga in sig på sjukhuset direkt. Så i gravidvecka 33 flyttade Charlotte Perrelli in på sjukhuset och födde lilla Alvin två veckor senare.

– Han var så fin och helt utvecklad med sina 3100 gram. Men i efterhand kan jag inte sluta tänka på de sorgliga mail jag har fått från kvinnor som berättar att de har förlorat sitt barn på det här sättet. Vissa undrar hur vi upptäckte det, eftersom de aldrig hade hört talas om Vasa Previa innan det var för sent. Jag hade sån tur som fick en läkare som såg det här och agerade i tid. En vecka innan jag skrevs in i vecka 33 var det en annan läkare som gjorde ett ultraljud på mig. Han såg det inte. Det var en otroligt jobbig graviditet, men nu när Alvin är här så känner jag enbart tacksamhet. Det är fantastiskt för hela familjen, säger hon till tidningen Mama.

Du är så modig och stark som orkar berätta om denna tuffa kamp Charlotte! Nu skickar vi styrkekramar till Charlotte genom att trycka på gilla-knappen!