Christer Björkman brast ut i tårar.
Nu berättar SVT:s Melodifestivalgeneral i podcasten TV-fabriken om de tunga schlageråren.
– Jag bara stod och grät ute på parkeringen, säger Christer Björkman i TV-fabriken till programledaren Fredrik Ralstrand.
Han beskrivs ofta som SVT:s ”schlagergeneral”.
När Christer Björkman tog över producentrollen var kanalens flaggskepp Melodifestivalen inte alls lika populär som i dagens läge. Men efter det att Mello från och med år 2002 började med deltävlingar fyller festivalen nu arenor i hela landet – och har lockat miljonpublik i tv genom åren.
Samtidigt har Björkman under alla dessa år också fått leva med kritiken. I en stor intervju med podcasten ”TV-fabriken” berättar Björkman nu hur han ser på ifrågasättandet runt hans schlagerledning.
– Jag tycker generellt att kritik är jobbigt. Det är jobbigt att göra fel eller göra något dåligt val. Jag kan gräma ihjäl mig om jag gör något klantigt, speciellt om det drabbar i tävlingen, säger Björkman i TV-fabriken.
Christer Björkman bröt ihop efter hårda orden: ”Grät på parkeringen”
Han minns särskilt tillbaka till de tidiga åren som tävlingsproducent. 2004, året då Lena Philipsson vann med ”Det gör ont”, fick Björkman utstå kritik i pressen.
– Vad som däremot har varit tungt, är de gånger när det är någonting jag skulle ha gjort som drabbar tävlingen, vilket då har varit jävsdiskussioner. När jag fortfarande jobbade som artist och turnerade med artister som sedan dök upp i tävlingen, eller inte dök upp i tävlingen… Den var tuffare, när man då anklagade oss för fusk, säger Björkman.
Och fortsätter:
– För bara tanken att jag skulle göra något som skulle skada den här tävlingen är så befängd för mig, så att den hade jag svårt att hantera. Det var tillfällen när jag ibland, du vet man kommer in till morgonmötet och vi har förstasida, dubbeluppslag… Det var bara så här: ”Nej, det här orkar inte jag”, säger Björkman.
När det var som tuffast gick det så långt att han inte ville gå till kollegorna på jobbet, berättar Christer Björkman för Fredrik Ralstrand.
I stället bröt han ihop ute på parkeringen.
– Jag har en minnesbild när vi jobbade nere i tv-huset i Frihamnen, och jag pallade inte gå in. Jag bara stod och grät ute på parkeringen. Mina kollegor fick komma ut och försöka samla ihop mig. ”Det är okej, vi löser det här”. Det var tufft, säger Björkman.
Han tackar sina chefer och kollegor på SVT för att de pekade på vad som Melodifestivalen hade lyckats med.
– Bara på tre år hade vi vänt på skutan, nu var det en framgångsmaskin som fyllde arenor och skapade hits. Sen vande man sig vid det, och fick lite hårdare hud.
Björkman lämnar Melodifestivalen
Nästa år 2021 väntas Björkman gå i pension från SVT – och siktar då i stället på att lämna över chefsskapet över Melodifestivalen till yngre förmågor. Då ska han också, tillsammans med tv-kollegan Peter Settman, försöka lansera ett Eurovision Song Contest – fast i USA.
Under hans tid som tävlingsproducent för Melodifestivalen har Sverige vunnit Eurovision två gånger: 2012 med Loreen (”Euphoria”) och 2015 med Måns Zelmerlöw (”Heroes”). Under årets Melodifestival var Björkman med och instiftade det bejublade ”Hall of Fame” – som under förra veckan hyllades stort i Andra chansen när bland andra Björn Skifs och Tomas Ledin bjöds in.
Tack för allt du gjort för den svenska Melodifestivalen, Christer! Dela gärna vidare för att hylla denna tv-ikon!