Christer Sjögren om okända ”fusket” med Vikingarna – nu berättar han efter alla år

Christer Sjögren och Vikingarna ville göra ett roligt skivomslag.

Då tog bandet till ett smart fuskknep, avslöjar sångaren i SVT:s ”Den svenska dansbandshistorien”.

Vikingarna är utan tvekan ett av våra allra största dansband genom tiderna. Gruppen porträtteras nu i SVT:s uppskattade musikserie ”Den svenska dansbandshistorien”, som sänds i sex delar.

På onsdagen är det dags för ett nytt avsnitt klockan 21 i SVT1, och i programmet avslöjar bland annat Christer Sjögren hur det gick till när de fick till det senare hånade omslaget till hans första skiva med gruppen.

Foto: SVT

Det var i april 1979 som ”Kramgoa låtar 7” gavs ut – den första plattan med nye sångaren Christer Sjögren i fokus. I SVT-programmet berättar Värmlands Elvis också om hur det gick till när han fick platsen som sångare i Vikingarna från första början.

Dessutom förklarar han en intressant detalj bakom det senare hånade omslaget till skivan.

– Det här skivomslaget är den första vinyl-LP:n som jag medverkade på. Vi ville ha ett riktigt vikingaomslag, med hjälmar och alltihopa, säger Christer Sjögren i SVT och fortsätter:

– Vi hyrde in lite rekvisita från en teater, bägare… Men det skulle vara mjöd det här, för Vikingarna skulle ju dricka mjöd. Men då fick de gå ut i köket och vispa äggvita för det sjönk undan, säger Christer Sjögren i SVT.

Han skrattar.

– Så det vita ni ser, är äggvita. 

Foto: SVT

Sjögren berättar även att omslaget blivit utskällt.

– För övrigt så tror jag att det här skivomslaget blev omröstat till en av de fulaste skivomslagen som funnits och finns. Men jag tycker det är rätt så kul, säger han i SVT.

Albumet nådde som högst femteplats på den svenska albumlistan – men singeln ”Djingis Kahn” gick ända upp till förstaplatsen, och Sjögren förklarar att han blev så lycklig för detta.

Det blev starten på en lång och mycket framgångsrik karriär som bland annat också tog Vikingarna till Tyskland.

Foto: SVT

Här kan man se när Christer Sjögren framför låten ”Djingis Khan”, som är en cover på Västtysklands bidrag i Eurovision Song Contest 1979.

”Den svenska dansbandshistorien” visas onsdag klockan 21.00 i SVT1.

Programmet handlar bland annat om Lasse Stefanz väg ut ur dansbandskrisen. Dessutom berättar Christer Sjögren om den nya dansbandsboomen som tog fart under 80-talet.

Dela gärna vidare för att visa din uppskattning till Christer och hans stora musikskatt genom åren!