Claes Elfsberg sörjer sin älskade dotter, som dog bara 30 år ung.
Nu vill han stötta andra människor i sorg i nya SVT-serien ”Sorgen och jag”.
– Hanna var väldigt öppen med sin sjukdom, och det var ett viktigt skäl för mig när jag ville göra det här, säger den folkkäre tv-profilen.
Två och ett halvt år har gått sedan det ofattbara hände.
Men tiden läker inga sår.
Claes Elfsbergs älskade dotter Hanna somnade in bara 30 år ung.
– Min dotter dog för två och ett halvt år år sen. Hon hade cancer och både hon själv och vi andra trodde nog att hon var på väg att bli bättre. Men plötsligt blev allt väldigt mycket sämre och hon dog på överraskande sätt. Jag var chockad och oerhört ledsen och hittade som tur var fram till en sorgeterapeut, säger Claes Elfsberg till Nöjeslivet.
Nu delar han med sig av sorgearbetet i den nyinspelade och kommande SVT-programserien ”Sorgen och jag”. I programserien möter Elfsberg såväl professionella experter i ämnet liksom andra människor som mist någon.
– Det är alltså inte bara jag, Claes, utan alla andra ”jag” som har sin privata sorg. I programmet tittar vi på det systematiskt, och både präster och andra känner igen det, att det finns något allmängiltigt i sorg.
”Hanna var väldigt öppen med sin sjukdom”
Elfsberg förklarar att han gärna ser programmet som en slags handbok i ämnet sorg. Han lyfter i sammanhanget fram psykoterapeuten Göran Gyllenswärd som han också samtalar med framför kameran.
– I de samtalen förstod jag att jag inte var ensam i min reaktion. Det som händer när man drabbas av sorg är både individuellt privat, men samtidigt också universellt. Reaktionerna påminner om varandras, men man sitter där ensam med sin sorg.
SVT-programmet följer Elfsberg under de två första åren efter dotterns bortgång. Att dottern Hanna själv var väldigt öppen med sin sjukdom och sitt tillstånd in i det sista var avgörande när Claes bestämde sig för att spela in tv-programmet.
– Hanna var väldigt öppen med sin sjukdom, och det var ett viktigt skäl för mig när jag ville göra det här. Som många andra unga människor använde hon sig av sociala medier och berättade där om sina behandlingar. När hon fick beskedet att hon skulle dö så skrev hon en sista uppdatering på Facebook. Att hon själv var öppen med sin sjukdom och att hon skulle dö gjorde mig övertygad att det skulle vara bra, och att hon skulle tyckt att det skulle vara bra, om jag gjorde programmet. Sen är vi alla olika, alla inte likadana utan en del drar sig tillbaka i sin sorg. Jag ska inte påstå att det enda jag tycker är det rätta, men det är åtminstone rätt för mig. Jag har mött många andra som känner som jag, och som väldigt gärna vill prata om sin förlust, säger Elfsberg.
Vill ge stöd till människor som sörjer
Den nya programserien ska visas i två delar på SVT i oktober. Claes berättar att den andra delen klipps ihop i skrivande stund. Han hoppas att den kommer ge stöd till andra människor som befinner sig i sorg.
Elfsberg fick tre biologiska barn och ett bonusbarn.
När han tänker på Hanna i dag är känslorna blandade.
– Jag känner så klart en oerhörd glädje av Hanna och hennes liv. Hon var min dotter och vi stod varandra väldigt nära. Jag är glad och tacksam för det. Min fru, som inte är Hannas mamma, och jag talar om Hanna varje dag. Hon finns med oss jämt. Ibland är vi ledsna, ibland är det skratt. Sen naturligtvis i grunden är jag oerhört ledsen för att hon dog.
Uppmanar till vaccinering
Elfsbergs dotter drabbades av virusorsakad livmoderhalscancer.
Det finns ett HPV-vaccin som erbjuds flickor och från och med denna höst även pojkar. Från och med augusti 2020 kommer HPV-vaccination att erbjudas alla barn i årskurs 5, skriver Folkhälsomyndigheten. Vaccinet gör enligt myndigheten störst nytta för den som ännu inte har haft sexuellt umgänge.
Elfsberg är positiv till vaccination.
– Det är tyvärr en cancerform som ökar, och jag uppmanar alla människor som har barn i de här åldrarna att acceptera detta och glädje ta emot möjlighet till skydd mot HPV-virus, säger Elfsberg.
”Sorgen och jag” har premiär på SVT 22 oktober.
Vad tänker du om det som Claes Elfsberg reflekterar över? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.