Foto: TT

Claire Wikholm fyller 75 år – berättar nu om synsjukdomen: ”Jag ser skitdåligt och jag hör dåligt”

.

Claire Wikholm fyller 75 år.
Nu berättar den folkkära skådespelaren om diagnosen som fått henne att se sämre.
– Jag ser skitdåligt och jag hör dåligt, säger hon till Aftonbladet.

Claire Wikholm är utan tvekan en av våra folkkära skådespelare. I decennier har hon underhållit oss i olika filmer såsom komediklassikern ”Vi hade i alla fall tur med vädret” och på Stockholms stadsteater.

FLEN 20150802 SkÂdespelerskan Claire Wikholm, en av deltagarna i Ârets upplaga av ’Stj‰rnorna p slottet’ som spelas in p Ericsbergs slott utanfˆr Flen. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Skådespelaren fyller 75 år i dag, torsdag, och berättar att hon fått åldersförändringar i gula fläcken, vilket är den vanligaste orsaken till uttalad synnedsättning hos personer över 60 år, enligt Synskadades riksförbund.

Symptomen vid den torra formen av makuladegeneration är enligt förbundet ”ett försämrat detaljseende, problem vid läsning och närarbete, föremål som betraktas kan upplevas som uppsplittrade, att bitar fattas och att det man tittar på är suddigt”. Det finns också tre olika sorters behandling för detta, vilket Synskadades riksförbund berättar om här.

För Aftonbladet berättar skådespelaren nu om sjukdomen. Wikholm förklarar att hon behöver gå nära för att kunna se objekt.

– Jag har makuladegeneration, synnedsättning på båda ögonen och jag ser skitdåligt och jag hör dåligt. Det innebär att jag får sprutor i pupillen då och då, hur kul är det? Det är inte så roligt, det blir man aldrig van vid, säger Claire Wikholm till Aftonbladet.

STOCKHOLM 2016-09-06 Claire Wikholm och Gina Dirawi gestaltar den frigjorda Donna Juanita som ung och som gammal i musikalen ”Donna Juanita” på Kulturhuset Stadsteatern. Hela 28 låtar ur Hasse och Tages låtskatt ingår i föreställningen. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Firar 75-årsdagen med resa

På torsdagen firar hon 75-årsdagen i Italiens huvudstad Rom tillsammans med maken Ingemar.

Wikholm har varit med i alltifrån filmklassiker som ”Vi hade i alla fall tur med vädret” och tv-program som ”Stjärnorna på slottet”. Men på senare år har hon inte haft några uppdrag – något som hon egentligen skulle vilja ha. Att fylla 75 är ”inget att längta efter”, enligt Claire.

– Det är väl inte kul och det är inget att längta efter. Inte mer än att man vill leva så länge som möjligt. Jag var 73 år när jag jobbade senast, på teater alltså, men nu har jag inga jobb tyvärr, säger Claire till Aftonbladet och förklarar att hon och maken Ingemar planerar en resa till Japan och Sydkorea nästa år.

Idag skickar vi gratulationer till en svensk filmikon, Claire Wikholm från "Vi hade i alla fall tur med vädret" mm som fyller 75 år! Grattis, Claire! 😀❤️👍

Posted by Newsner Guldkorn on Thursday, 10 October 2019

Vi säger stort grattis på 75-årsdagen till en fantastisk skådespelare! Grattis, Claire!