Foto: TV4

Därför avslutar Lotta Engberg karriären – folkkära stjärnans ord om beslutet för framtiden: ”Vill inte”

Lotta Engberg avslutar den egna artistkarriären.
Nu berättar den folkkära stjärnan om anledningen bakom beslutet.
– Jag vill inte vara huvudpersonen, säger hon till Mix Megapol.

Lotta Engberg, 59, har underhållit svenska folket ända sedan hon 1980 gjorde debut som körmedlem i SVT:s underhållningsklassiker ”Nygammalt”.

Därefter blev det debut i Melodifestivalen 1984 med bidraget ”Sankta Cecilia” som Lotta framförde i duett med Göran Folkestad. Låten hamnade på en hedersam andraplats efter det årets blivande Eurovision-vinnare ”Diggi-loo Diggi-ley”.

Tre år senare gjorde Lotta ett nytt försök i schlagern – och även den här gången slutade det i succé. Låten ”Fyra bugg och en Coca cola” vann hela Melodifestivalen och skickades till den stora Europa-finalen i Bryssel. Där sjöng sig Engberg, med nya låttiteln ”Boogaloo”, till en 12:e-plats i tävlingen som vanns av irländske rekordmannen Johnny Logan (”Hold me now”).

Detta var kronan på verket för Lotta Engberg i Eurovision-sammanhang. Hon hade tidigare även medverkat som körsångare vid två tillfällen: 1984 bakom Herreys och 1985 för Norges Bobbysox med ”La det swinge” – båda dessa gånger blev det vinst i tävlingen.

Därefter har det blivit mängder av framträdanden på såväl scener som dansbanor och i tv-sammanhang för artisten Lotta Engberg, som i slutet av 1980-talet bildade Lotta & Anders Engbergs orkester med sin dåvarande make. I mitten på 90-talet startade Lotta sedan det egna dansbandet Lotta Engbergs orkester.

I början på 2000-talet inleddes ett nytt kapitel i Engbergs artistkarriär när hon gjorde gemensam sak med kollegorna och vännerna Kikki Danielsson och Elisabeth Andreassen. Tillsammans bildade de trion Kikki, Bettan & Lotta och tävlade bland annat i Melodifestivalen 2002. Supergruppen gjorde succé och slutade på tredjeplats med blivande Svensktoppshiten ”Vem e’ de’ du vill ha”.

På senare år har Lotta Engberg mest gjort sig känd som bejublad programledare i olika underhållningssammanhang på TV4. Samma kanal som även hennes sambo Mikael ”Doktor Mikael” Sandberg är knuten till.

Sedan 2004 leder hon egna allsångsprogrammet ”Lotta på Liseberg” om somrarna. Dessutom syns hon som en av två programledare, tillsammans med Stefan Odelberg, i Bingolotto.

Men nu kommer Lotta Engberg med ett nytt besked – som gäller den egna artistkarriären.

Därför avslutar Lotta Engberg sin artistkarriär

I en intervju med Lotta Bromé i radiokanalen Mix Megapol meddelar nämligen Lotta att hon inte kommer att återkomma som artist med ny musik i framtiden.

Samtidigt kommer tv-tittarna även i fortsättningen få höra henne sjunga i tv-rutan.

– På något vis så har jag liksom tagit bort det ur mitt liv, samtidigt är det inte så för jag står ju och sjunger på Liseberg också. Men solist-Lotta tackade nog för sig för länge sen faktiskt, för ganska många år sedan, säger Lotta Engberg i Mix Megapol.

I stället kommer hon även i fortsättningen att vara programledare i tv.

Lotta Engberg
Foto: TV4

På frågan om hur det känns att ha lagt artistkarriären till handlingarna säger hon:

– Jätteskönt. Absolut, jag lovar dig. Det är inte så där att det beror på att det inte är någon som vill att jag ska sjunga, utan det är att jag själv… säger Lotta Engberg och utvecklar:

– Jag älskar ju att stå på scen och jag älskar direktsändning. Men jag vill inte vara huvudpersonen. Jag tycker att det är fruktansvärt roligt att få hälsa gästerna välkomna, prata om hur duktiga de är. Och jag vill inte prata om mig på det sättet.

Vi önskar dig all lycka nu och i framtiden, Lotta! Tack för alla hits du bjudit oss på genom åren!

Skriv gärna en uppmuntrande kommentar om denna sångfågel.