Därför har Gert Wingårdh lagt spriten på hyllan – sanningen bakom beslutet: "Känner ingen åtrå"
Gert Wingårdh

Därför har Gert Wingårdh lagt spriten på hyllan – sanningen bakom beslutet: ”Känner ingen åtrå”

Arkitekten och SVT-profilen Gert Wingårdh har valt ett liv utan alkohol. I en intervju med Femina har han berättat om anledningen bakom beslutet.

Det finns många anledningar till att man väljer bort att dricka alhohol.

Idag är det inte direkt en hemlighet att alkohol har en skadlig effekt på kroppen, med det sagt är inte bara jobbigt att drabbas av en redig baksmälla. Alkoholen kan påverka både din psykiska och fysiska hälsa.

Alkohol påverkar hjärtat och kan leda till hjärtsvikt. Alkohol är också en vanlig orsak till att hjärtats rytm blir påverkad. Det är en vanlig orsak till förmaksflimmer. Vid hög konsumtion av alkohol ökar också risken för hjärtinfarkt och stroke”, skriver 1177 på sin hemsida.

Många väljer av den anledningen att lägga vinet, spriten, ölen och andra alkoholhaltiga drycker på hyllan.

En som har gjort det är stjärnarkitekten arkitekten och SVT-profilen Gert Wingårdh.

Gert Wingård om mobbningen i skolan

Gert Wingårdh har vunnit åtskilliga priser för byggnader som han har ritat och har idag tre kontor i Sverige och över 200 anställda.

Men förutom arkitektjobbet är han också en av programledarna i SVT:s ”Husdrömmar”. Ett program där tittarna får följa kreativa människor och deras olika husprojekt. 

Under våren 2023 gick den tionde säsongen av stapeln i SVT och Wingårdh har varit med sedan start.

Trots det tycker han fortfarande att det är lika roligt.

– Jag tycker att det är jättekul. Det blir ett uppbrott från vardagen. Normalt sett styr jag ett arkitektkontor och håller på, men här är jag i stället styrd och med i ett team. Det är jätteroligt att inte ha ansvar utan att bara vara en i laget, har han sagt till Aftonbladet.

Men även om det regnat priser över Gert har livet inte alltid varit rosaskimrande.

Som barn lämnade han födelseorten Skövde och flyttade till Göteborg tillsammans med sina föräldrar.

Men flytten blev traumatisk. I Göteborg blev Gert Wingård mobbad och kallades för ”Kosackfiaskot”, på grund av den pälsmössa som han bar under sin första skoldag.

– Lika rosaskimrande, underbar och förgylld Disney World som noll till tio var – lika jobbigt, mörkt, och bluesigt tungt var det mellan 10 och 20, berättade Gert Wingårdh när han medverkade i ”Min sanning” 2022.

Så har svåra barndomen påverkat Gert Wingårdh

Barndomen har påverkat honom i vuxen ålder.

– Jag tror bara på mig själv och litar bara på mig själv. Det finns en grundläggande oro eller brist på förtroende, och jag tror att det är grundat på de eventuella svek som jag upplevde under de åren. Jag har ett otroligt bekräftelsebehov, sade han i programmet.

Därför dricker inte Gert Wingård alkohol

Men det är inte av den anledningen han slutade dricka alkohol. Nej, när Gert fyllde 60 år ville han ha mer energi. Ett sätt att få det var att lägga alkoholen på hyllan.

– Jag tänkte börja igen när jag fyllde 70, men känner mig inte motiverad att göra det nu. Jag tycker bara det smakar starkt, och känner att jag har kommit så långt bort från de dimensionerna. Känner ingen åtrå till det längre, har han tidigare berättat.