Foto: TV4/Universal Music/press

Därför nobbar Helen Sjöholm ”Vilket liv!” – vill inte vara med som huvudperson

Helen Sjöholm hyllade Peter Jöback på bästa sändningstid.
Men själv vill den folkkära stjärnan inte medverka som huvudperson i ”Vilket liv!”.
– Jag kan gärna hoppa den, faktiskt, säger Sjöholm till Nöjeslivet.
I höst är hon högaktuell med julshowen ”Sånger i juletid” med vännen Anna Stadling.

Helen Sjöholm och nära vännen Anna Stadling hyllades stort av kritikerkåren både kring julen 2022 respektive 2023 när de åkte ut på turnén ”Snö & marschaller”, en show som också visades i SVT. Nu står det klart att stjärnorna fortsätter sitt julsamarbete även denna vinter.

2024 års julshow har fått titeln ”Sånger i juletid” och startar 28 november i Mariakyrkan i Helsingborg. Turnén gör sedan många stopp runtom i landet (se faktaruta längre ned i artikeln) innan finalen den 19 december i Oskar Fredriks kyrka i Göteborg.

– Vi ser det som en fantastisk möjlighet att fira jul tillsammans i musikens tecken. Att få spendera tid under den här perioden som är intensiv. Det är en bonus, säger Anna Stadling till Nöjeslivet.

– Det är så otroligt lustfyllt, lyxigt och fantastiskt kul, säger Helen Sjöholm och fortsätter:

– Det är också ett sätt för oss att fira jul faktiskt, att vi får ses och spela.

LÄS MER: David Batra skämtade om frun Anna under Barncancergalan

Helen Sjöholm och Anna Stadling på ny julturné efter succén

Vad är den stora utmaningen när det gäller just julkonserter, jämfört med när ni står på scen under en ”vanlig” konsert?

– Utmaningen tror jag är att hitta sin vinkel och göra den tydlig på något sätt. Jag tror man kan göra julkonserter på alla möjliga sätt. Vi har alltifrån stora till lite mindre. Helen och jag vill ju och jobbar väldigt mycket med att få in helheten på något vis den här tiden. Vintern, mörkret, sångerna – både de traditionella och nyare. Att få en båge mellan allt det här, den traditionella delen som vi kommer ifrån med körmusik. Att få till länken mellan det nya och det gamla, säger Anna Stadling.

– Ja, jag håller med. Att varje år hitta någon blandning av de sånger som betydde mycket för oss, som blir en skön resa att följa med på. Som både ger det traditionella som man ofta eftersöker i december, någonting att luta sig tillbaka emot. Men också något nytt, säger Helen Sjöholm och fortsätter:

– Sen samarbetar Anna och jag sen ett par år med fantastiska musikanter och det är också en stora glädje, både att presentera för publiken och för oss att ha med och musicera med. Ingen kväll blir riktigt den andra lik. Det finns mycket ”stora öron” i det här gänget. Det är fantastiskt.

Med sig på scen under vinterns julturné har duon Jesper Nordenström, klaviatur, Johan Lindström, gitarrer och Dan Berglund, bas.

– Det som uppstår mellan oss i bandet är ju det som händer när vi sätter igång. Men innan dess är det mycket texter som jag och Anna funderar på. De här tankarna kring årstiden, livet i det stora och världen vi lever i, säger Sjöholm.

LÄS MER: Därför saknades Mikael Persbrandt i ”Vilket Liv!” med Peter Haber

Färgar det av sig på låtlistorna?

– Oh, det har det verkligen gjort. Vi gjorde ju en skiva som kom ut för två år sen och det är verkligen det som det bygger på. Var vi är i våra liv och var världen befinner sig. Det ska kännas på skivan och de låtar vi spelat in, säger Helen Sjöholm.

Nyligen kunde tv-tittarna få njuta av Sjöholms ljuva stämma när hon sjöng ”När jag faller” i TV4:s ”Vilket liv!”. I programmet var hon med och hyllade vännen och ”Kristina från Duvemåla”-kollegan Peter Jöback.

Därför vill Helen Sjöholm inte stå i fokus i ”Vilket liv!”

Men själv vill Helen Sjöholm inte stå i centrum som huvudperson i TV4-produktionen i framtiden. Helst vill den folkkära stjärnan slippa att bli överraskad i det uppskattade hyllningsprogrammet.

– Nej, jag kan gärna hoppa den, faktiskt, säger Sjöholm till Nöjeslivet.

Kollegan Anna Stadling, som i början på 2000-talet slog igenom i Lars Winnerbäcks kompband Hovet, är inne på samma spår.

– Ja, jag också. Alltså jag hyllar gärna Helen nästa gång, haha, säger Stadling.

Men Helen Sjöholm står på sig – det blir inget ”Vilket liv!” för hennes del, om hon får bestämma.

– Vi kan hylla varandra privat, det räcker fint, säger Sjöholm.

På frågan varför hon inte vill medverka som huvudperson i programmet, blir svaret:

– Nej men jag kanske inte är så förtjust i det fokuset, tror jag, säger Sjöholm.

Anna Stadling igen:

– Det är också ett fint program, man blir verkligen berörd av människor. Lasse Berghagens var ju jättehäftigt. Det var väldigt gripande mot slutet, när han inte var så pigg, säger Stadling.

Sjöholm vill se fler perspektiv i tv: ”Blir lite kändisparad”

Helen Sjöholm efterlyser ett mindre kändisfokus generellt i tv-produktionen.

– Nu börjar jag bli gammal här och det märker jag. Men jag kan tycka att jag saknar de här gamla programmen där man lyfte upp artisterna och personligheter vi var nyfikna på, gjorde det mycket mer … Alltså det det blir lite kändisparad på något vis. Jag kan tycka att de här programmen skulle vara ännu mer spännande om man faktiskt fick träffa någon gammal lärare eller klasskompis. Eller någon annan som betytt mycket för den här personen, men som inte nödvändigtvis är en kändis. Det kan jag tycka blir lite ointressant med de här programmen, säger Helen Sjöholm.

Anna Stadling menar att det är viktigt att låta fler röster komma till tals.

– Ja, det är som att vi inte litar på att berättelser finns i människor. Det färgar ju hela samhället, att vi måste ”bli någon” synlig person. Annars ”är” vi ingen. Men hela världen är ju full av människor och intressanta berättelser. Lite mer leta och researcha efter berättelser, kan man ju efterlysa faktiskt. För det finns så mycket intressanta erfarenheter och insikter att ta del av. Och inte bara hos de som levt ett kändisliv. 

Fakta: Hit kommer kyrkoturnén ”Sånger i juletid” med Helen Sjöholm och Anna Stadling

28 nov Helsingborg, Mariakyrkan
29 nov Ystad, Ystad teater
30 nov Älmhult, Virestad kyrka
1 december, Maximteatern Stockholm
4 december Malmö, Sankt Johanneskyrka
6 december Järvsö, Järvsö kyrka
7 december Sundsvall, Selångers kyrka
8 december Gävle, Heliga Trefaldighets kyrka
11 december Askersund, Kulturhuset Sjöängen
12 december Borås, Gustav Adolfskyrka
15 december Grängesberg, Cassels konserthus
16 december Eskilstuna, Kloster kyrka
18 december Karlstad, Karlstads domkyrka
19 december Göteborg, Oskar Fredriks kyrka
Fotnot: Biljetter är släppta via allthingslive.se.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev