Därför pratar inte Björn Skifs längre med Loa Falkman – bittra splittringen: ”Innerligt trött”

En gång i tiden var Björn Skifs och Loa Falkman vänner och kollegor. Men idag pratar de två inte med varandra.

Nu berättar Björn Skifs om anledningen.

Redan på 60-talet dundrade han in i svenska underhållningsbranschen som både skådespelare och artist.

Sedan dess har karriären gått som på räls och idag är han en av våra mest folkkära personer.

Trots att Björn Skifs många gånger visat på en talang som skådespelare i bland andra filmer som ”Strul”, ”Drömkåken” och ”Joker” är det inom musiken som han kommit att bli mest hyllad.

1974 kom det stora internationella genombrottet med ”Hooked on a feeling” och några år därefter vann han Melodifestivalen med ”Det blir alltid värre framåt natten”.

Totalt har Björn Skifs ställt upp i tävlingen hela fyra gånger, och två av dessa kammade han också hem vinsten.

Björns Skifs om att jobba med hustrun Pernilla

Med låtar som ”Håll mitt hjärta” och ”Michaelangelo” har han sjungit sig rätt in i den svenska folksjälen och trots att han hunnit fylla 76 år har han inga planer på att lägga ned.

Just nu är han aktuell med showen ”En värld av Skifs”. Som koreograf har han hustrun Pernilla vid sin sida.

Paret har jobbat ihop sedan 2000.

– Det har alltid fungerat jättebra att arbeta tillsammans, vi kompletterar varandra på ett väldigt bra sätt även där. Dessutom kan vi jobba en hel del hemifrån och klarar ändå av att hålla isär med privatlivet. Annars hade det säkert varit tuffare. Båda säger vad vi tycker, även om vi sällan bråkar eller tjafsar. Vi tänker lika, men lagom olika för att det ska bli diskussioner. Sedan är det perfekt att båda älskar sport och att resa, säger Björn till Allas.

Skifs bittra splittring med Loa Falkman

Men det fanns en tid i livet då det var nära att Björn Skifs inte orkade mer.

2013 skulle han sätta upp musikalen Spök (en uppdaterad version av originalet från 1981) med Loa Falkman och Måns Zelmerlöw. Men stridigheter kom emellan.

Loa Falkman och Måns Zelmerlöw var missnöjda med Pernilla Skifs som regissör och krävde att hon skulle bort.

Björn Skifs, Loa Falkman
Foto: Tv4/ Ica

En konflikt uppstod och vänskapen mellan Björn Skifs och Loa Falkman gick i krasch. Dessutom blev musikalen en stor flopp.

– Jag blev så innerligt trött på allt som inte hade med familj och vänner att göra, säger han. Ändå tog Pernilla ännu hårdare vid sig än jag. Det var synd, det som hände, säger Björn Skifs till Hemtrevligt.

Björn kände för att lägga ned helt. Men en god vän fick honom på andra tankar.

– Han sa: ”Jag ser att du inte mår bra. Jag vet vad du ska göra. Ut och gigga. Sätt ihop en show, en vanlig show.” Det blev en sommarturné med kort varsel och det vände. Jag började tänka på något annat och kände glädje.