Därför vill inte Albin Lee Meldau ses som en förebild – slår tillbaka efter alla hyllningar

Albin Lee Meldau gjorde succé i ”Så mycket bättre” 2018. Sedan tvingades han åka in på behandlingshem för att bli av med alkoholmissbruket.

Trots att han nu varit nykter i fyra år vill han inte ses som en förebild för andra som kämpar med missbruk, berättar han i en intervju med Hemmets Journal.

– Jag är ingen förebild. Tvärtom, säger han till tidningen.

Albin Lee Meldau var en av de mest okända deltagarna i ”Så mycket bättre” 2018. Men trots det vann han hela svenska folkets hjärtan för sin musikaliska talang.

Sommaren 2022 gjorde han comeback i tittarfavoriten och bjöd då på en enormt uppskattad tolkning av Maja Francis låt ”Maja”. Låten har sedan spelats över 4 miljoner gånger på Spotify och han har även uppträtt med den på både Svenska hjältar-galan och Musikhjälpen.

Nu är han aktuell med sin egen konsert på Avicii Arena, som ordnas den 25 mars. Biljetterna till konserten är slutsålda, ett glädjebesked som artisten delade med sig av på sin Instagram tidigare i år.

”Jag vill bara säga tack så hemskt mycket till alla er som köpt biljetter till Avicii arena den 25 mars. Ni är hela 12 000 personer nu och ja det är ju helt sinnessjukt. Så jag utlovar att det kommer bli en fantastisk spelning för nu är fan pressen på”, säger han.

Albin Lee Meldau
Albin Lee Meldau. Foto: TV4

LÄS MER: Albin Lee Meldaus sanslösa besked – artistens nyhet får fansen att tappa hakan: ”Sinnessjukt”

Albin Lee Meldau bröt tystnaden om missbruket

Men vägen till ära och berömmelse har varit allt annat än rak. 2019 berättade han i en exklusiv intervju med Dagens Industri att han missbrukat hasch och sprit sedan tonåren.

– Egentligen har jag brutit ihop långsamt under många år. Jag har nu fått lära mig att om man rökt så mycket som jag har gjort, stannar man av mentalt. Jag var helt utbränd, allt snurrade. Jag har jobbat dygnet runt i flera år. När jag skulle vila, då vilade jag inte, har han sagt till DI Weekend enligt Sydsvenskan och tillagt:

– Före inspelningen av ”Så ­mycket bättre” i somras kom jag direkt från en USA-turné. Jag var dyngrak hela tiden på den turnén, jag gick från bar till bar. Som missbrukare ser man aldrig vidden av problemet.

Albin Lee Meldau tvingades därefter åka in på behandlingshem där han blev frisk.

Albin Lee Meldau
Albin Lee Meldau. Foto: Instagram/TV4

LÄS MER: ”Så mycket bättre”-stjärnan Albin Lee Meldau bryter tystnaden – talar ut om missbruket

Därför vill Albin inte ses som en förebild

Nu har den omtyckta pop-artisten varit nykter i fyra år – något han delade med sig av på sin Instagram i november. Då var det massor som hyllade artisten för att han vunnit kampen mot missbruket.

Och även om han är stolt över bedriften är det inget han vill skryta om eller upphöjas för, berättar han i en intervju med Hemmets Journal.

– Nej, nej, absolut inte, säger han. Jag är ingen förebild. Tvärtom. Det kan skita sig för mig imorgon. Det sätter också en sorts press på mig som jag inte vill ha, säger han till tidningen.

Hasch- och spritmissbruket är en sjukdom som han är rädd för att falla tillbaka i, berättar han. Och att få beröm för att ha lyckats ta sig ur missbruket är inte något han känner att han behöver.

– Jag är inget helgon. Sätt mig inte på piedestal. Jag är bara en sångare som lyckats komma ur en negativ spiral. Hur det hände har jag ingen aning om. Att det hände är jag jävligt glad för! 

Vi är så glada för din skull!

Skriv gärna en uppmuntrande hälsning till denna musikaliska talang på vår Facebooksida!