Doktor Mikael om alkoholvanor: Så vet du om du eller en anhörig är i riskzonen

Det är ingen synd i att unna sig ett glas rött då och då, eller två. Faktum är att det är okej att unna sig flera, men det är när man inte vet var gränsen går, och alkoholkonsumtionen påverkar ens andra aktiviteter, som man bör ta sig en funderare. Det menar läkaren Mikael Sandström, som i veckan gästade Nyhetsmorgon i TV4, för att svara på frågan många undrar: Hur vet jag om jag är i riskzonen?

I programmet belyser han vikten av att ta alkoholmissbruk på allvar, och identifierar ett beroende.

– Då har man stora bekymmer, säger doktor Mikael om ett beteende som är vanligt.

Enligt läkaren Mikael Sandström, känd som TV4:s ”Doktor Mikael”, så har över 300 000 personer i Sverige problem med alkoholen.

Det finns inga specifika och allmängiltiga mått för vad som utgör ett missbruk, vilket gör att många har svårt att veta om de är i farozonen. Av den anledningen blir det också enklare att förneka det.

Hur vet man att man har alkoholproblem?

Men det finns några punkter att vägledas av.

Problemet kan vara av olika grader beroende på personen, vilket gör att måmnga har sv

– Har man ställt sig den här frågan någon gång själv, så är man nog i riskzonen, säger doktor Mikael innan har radar upp exempel för Zoraya Lavasani och Jesper Börjesson.

  • Känner jag att jag borde dricka mindre?
  • Retar jag mig på att någon annan kritiserar mig?
  • Har du haft dåligt samvete för att du drack?
  • Har du tagit dig en återställare?

Tecken på alkoholmissbruk

Doktor Mikael nämner också att inställda planer, ångest, och förändrat socialt beteende är tecken på fara.

– Man beter sig som en gris och sedan skyller man på alkohol, då har man stora bekymmer. Likaså att ställa in en plan, ’Nej det vart ingen fiske för jag kan inte köra bilen, för jag är för bakis’.

Så mycket alkohol kan kvinnor dricka i veckan

En viss mängd alkohol är som bekant okej att dricka, men det handlar om kontroll. Enligt Doktor Mikael ska en kvinna kunna dricka motsvarande denna mängd i enheter utan att ha problem, men inte mer,

– Åtta burkar folköl 3,5 procent

– Fyra burkar starköl 5,5 procent.

– 1,5 flaska vin

– 30 cl starksprit

För män går gränsen senare i mängd.

Viktigt att tillägga är att Doktor Mikaels mått än en indikator, och gäller inte punkt och pricka för alla. Misstänker man att någon har problem med alkoholen ska söka professionell hjälp.

 

[arve url=”https://www.tv4play.se/iframe/video/11960611″ /]

Det här är så otroligt viktigt att belysa. Många känner någon de bryr sig om som har problem med alkoholkonsumtionen. Dela gärna så att andra får lyssna på doktor Mikael. 

 

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/6E5OGzY1rirSd-U3rox8cgX93HukgtWAUU-QJuBf7yGIIDJWgOszuRKTpL73XOax?autoplay=1&mute=1″ aspect_ratio=”1:1″ /]