Doktor Mikaels förkylningsknep: Så minskar du risken för smitta med 90 procent

Det har nog inte undgått någon att vi gått in i den klassiska sjukdomsperioden på året. Från höstkanten till och med februari löser förkylningarna av varandra, och var du än går möts du av personer som snorar, nyser eller kostar så att bacillerna fortsätter att cirkulera.

Ingen går säker, men det finns faktiskt en sak du kan göra som minskar risken för förkylningssmitta med hela 90 procent, enligt doktor Mikael Sandström.

 

Doktor Mikael Sandström gästade Nyhetsmorgon under tisdagen för att prata om ont i halsen, men passade på att lägga fokus på händerna.

Mikael menade nämligen att händerna är en stor smittobärare, eftersom att man petar överallt och nyser och sedan tar i andra saker så att bacillerna sprids. Därför ville han inleda sitt besök med att ge en kurs i att tvätta händerna.

Gör man detta minskar man risken för smitta med 90 procent, menar doktor Mikael.

Foto: TV4

Doktor Mikales skola: Så tvättar du händerna rätt

1: Blöt händerna innan du tar tvål.

2. Ta tvål och jobba upp ett lödder.

3. Tvätta noggrant mellan fingrarna. Det är viktigt att man kommer åt emellan.

4. Skölj. Var glassig och låt vattnet rinna på utsidan av händerna och ner på underarmarna.

5. Upprepa alla steg.

– Jag hoppas att inte alla operationssjuksköterskor där ute  landet blir arga på mig nu, skojar doktor Mikael, som hoppas att han gör rätt.

[arve url=”https://www.tv4play.se/iframe/video/11955915″ /]

Dela gärna doktor Mikaels enkla knep för att hålla bacillerna borta. 

 

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/W60icHsjV21kdCKQHhXzTpiiAMNsLxHven4nv3EPIxkf28OHsF2uCsB_58o4q5zq?autoplay=1&mute=1″ aspect_ratio=”1:1″ /]