Kronérs kritik mot kända artisterna: ”Pengarna ska gå till de som är i sinnessjukt behov”

Statliga stödet till Jill Johnson, Benjamin Ingrosso med flera artister har kritiserats av bland andra Tommy Körberg.

Nu ger sig Lasse Kronér in i debatten.

– Pengarna ska gå till de personer som är i sinnessjukt behov av dem, säger Lasse Kronér, till Aftonbladet.

En halv miljard kronor har avsatts av regeringen – för krisstöd till kulturverksamhet. Konstnärsnämnden har fått i uppdrag att fördela 70 miljoner av dessa.

Artister och kulturarbetare som förlorat inkomst på grund av inställda spelningar och annat under coronakrisen har rätt att söka ett ”kris-stipendium”. Det är pengar som bland annat artisterna Benjamin Ingrosso, 22, Oscar Zia, 23, och Jill Johnson, 47, ansökt om.

Detta har mötts av kritik från bland annat artisten Tommy Körberg som menar att de artister som omsätter miljoner i sina bolag, och ändå tagit ut krisstöd från staten, bör betala tillbaka.

Jill Johnson har svarat på kritiken i ett långt och känslosamt inlägg på sociala medier.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Nu ger sig Lasse Kronér in i debatten.

”Så vad skall man göra med sin ledighet nu då, för några gig finns inte, man kanske skulle ta och söka ett kulturstipendium eftersom alla gig jag hade inbokade är borta. Skämt å sido så känns det inte bra när folk och företag som som är vid stadd kassa ansöker om hjälp, det känns opportunt och ogenomtänkt”, skriver Lasse i ett inlägg på Facebook där han också förklarar hur han mår efter att ha insjuknat i corona.

Dag 100. Ni är många som frågar och undrar så jag gör en liten uppdatering. Man vaknar på morgonen som vanligt…

Gepostet von Lasse Kronér am Sonntag, 28. Juni 2020

I en intervju med Aftonbladet förklarar den folkkäre tv-profilen känd från bland annat ”Doobidoo” att han tycker att stipendiet är fantastiskt.

– Men pengarna ska gå till de personer som är i sinnessjukt behov av dem, som ljudtekniker, scenpersonal och andra. Det är jätteviktiga pengar för dem. Vi som står längst fram har inte det behovet av pengarna. Sedan har vi självklart inga gig heller, och är man van att fakturera det man brukar fakturera så blir det ett avbräck. Men det är ju ett avbräck för alla, säger Lasse Kronér till Aftonbladet.

Han poängterar vikten av solidaritet och förklarar att han inte avser söka stipendiet, trots att han och flera andra artister tappar intäkter under denna coronapandemi.

– Men eftersom jag har pengar i mitt bolag så kan jag överleva ändå, men för andra handlar det om överlevnad. Man måste tänka på de som står lite längre bak, de är de som är viktiga nu och som kanske inte överlever detta, de kanske inte ens har pengar till mat. Att de då kan söka stipendium av staten är svinbra.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!