Foto: TV4/SVT

Efter Mannerströms dominans – Tareq Taylors ord om Sveriges mästerkock: ”Det som skiljer oss…”

SVT tar upp matkampen med TV4 – med nya tävlingsprogrammet ”Bäst i köket”.
Nu ger Tareq Taylor sin bild av ”Sveriges mästerkock”.
– Så klart kan man jämföra, säger SVT-profilen till Nöjeslivet.

”Sveriges mästerkock” i TV4 har varit landets självklara mattävlingsprogram i ett helt decennium och fått miljonpublik i tv-rutan. År 2011 sändes den allra första säsongen av showen där framför allt kocken Leif Mannerström, 81, varit den stora tv-stjärnan. Han var också en av jurymedlemmarna i ”Sveriges mästerkock VIP” som nyligen gick i mål och där artisten Eric Gadd, 56, blev vinnare.

Förra veckan tog SVT upp kampen om mattävlingstittarna. Då hade nämligen public service-kanalens nya storsatsning ”Bäst i köket” premiär.

Foto: TV4

I programmet tävlar åtta av Sveriges mest matpassionerade familjer tävlar om segern – med sina bästa familjerecept.

Folkkäre kocken och tv-profilen Tareq Taylor, 52, bildar jury tillsammans med kocken och restaurangchefen Niklas Ekstedt, 42, och dessertmästaren tillika Nyhetsmorgon-profilen My Feldt, 36.

Hela juryn i ”Bäst i köket”. Foto: Ellinor Tyllström /SVT

Tareq Taylor om jämförelsen med ”Sveriges mästerkock”

Ännu så länge har tv-tittarna inte kopplat samman de båda programmen – förra veckan vädrades andra åsikter i Nöjeslivets kommentarsfält på Facebook, bland annat om ljudnivåerna i showen.

LÄS MER: SVT svarar på kritiken mot ljudet i ”Bäst i köket”

Men Tareq Taylor menar att SVT:s ”Bäst i köket” både har likheter och olikheter med matkonkurrenten i TV4.

Tareq Taylor. Foto: Ulrika Malm/SVT

– Formatet påminner om ”Mästerkocken” på så sätt att det är deltagare som tävlar i mat och blir utslagna därefter. Och det är kända recept blandat med en råvarukorg som deltagarna för göra något av så, så klart kan man jämföra, säger Tareq Taylor till Nöjeslivet.

Han menar att den stora skillnaden inte finns hos jurymedlemmarna – utan bland deltagarna. I ”Bäst i köket” tävlar familjer tillsammans mot andra familjer.

– Det som skiljer oss åt är innehållet i deltagarna. Hos oss är det väldigt mycket dynamik familjerna emellan. Det handlar lika mycket om matlagning som familjernas egen resa. I det så kommer man dem väldigt nära. Det känns påtagligt, och det var många gånger där inne i studion som det var skratt, tårar och allt däremellan. Speciellt deltagarna emellan, när en familj sätts under press och hur dynamiken förändras.

Foto: SVT

”Bäst i köket” sänds på torsdagen klockan 20.00 i SVT1.

Vad tycker du om programmet? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!