Foto: Roger Vikström/TT & Fredrik Sandberg/TT

Elisabet Höglunds make Bosse akut sjuk – vägrades ambulans

Elisabet Höglunds make Bosse blev akut sjuk.
Men ambulansen vägrade transportera honom till sjukhus.
Nu rasar den tidigare SVT-profilen.
– Hur kunde de bara lämna honom så där? skriver hon i sin blogg.

Journalisten och programledaren Elisabet Höglund, som fyllde 80 i slutet av augusti, var mellan 1983–2008 en av SVT:s mest profilerade reportrar. Höglund har jobbat som både arbetsmarknadsreporter, ekonomireporter, politisk reporter och utrikeskorrespondent på public service-kanalen.

Hon har i denna roll ställt makthavare mot väggen, förmedlat viktiga nyheter till svenska folket och intervjuat intressanta personligheter i decennier. Dessutom kan Höglund även stoltsera med att ha tagit sig till hela vägen till final tre år i rad i ”På spåret”. Det gjorde hon tillsammans med komikern Jesper Rönndahl.

Facit för duon i frågesporten? Två prestigefyllda segrar.

Men på senare tid har Höglund inte riktigt samma anledning att vara segerrusig över tillvaron. I sin blogg berättar nämligen den profilerade nyhetsreportern att maken Bosse tvingats till sjukhus.

Enligt Höglund blev maken allvarligt sjuk.

– Bosse har varit konstigt sjuk länge, ja i flera år, utan att någon inom vården har ansträngt sig för att ta reda på vad han egentligen lider av. Han har i flera år haft allt växande problem med sina lungor. Han har svårt att andas. Han får inte luft. Vid minsta ansträngning blir han dödstrött. Det tjuter i luftrören. Syret räcker inte till. Han hostar ständigt och harklar sig oupphörligt, skriver Elisabet Höglund i sin blogg.

Höglund förklarar att maken har svårt att fylla lungorna med luft och utföra dagliga sysslor som att bära matkassen. Hon har flera gånger genom åren varit i kontakt med vården för att få maken undersökt, utan resultat. Själv skriver Höglund att hon misstänker att det faktum att Bosse arbetat i närheten av asbest i sin ungdom kan spela in.

Den tidigare SVT-profilen berättar att Bosses försämrade hälsa påverkat deras vardag i fyra års tid. En dag i början av oktober blev läget sämre.

De ringde 112, en ambulans kom och det gjordes en snabbundersökning av maken i densamma. Sen kom chockbeskedet: Elisabet och Bosse fick förklarat för sig att ambulanspersonalen inte ämnade köra honom till sjukhuset. I stället hade de beställt en ”vanlig sjuktransport” till maken.

– Varken Bosse eller jag förstod någonting av detta. Hur kunde de bara lämna honom så där? Ansåg de att han inte var tillräckligt sjuk? Var han inte tillräckligt sjuk för att åka ambulans? De hade tagit ett EKG på honom i ambulansen. Provet hade visat hyggliga värden – i alla fall med tanke på hans ålder. Men ett EKG säger väl inte allt!!! skriver Elisabet Höglund.

En timme senare hade ingen transport kommit, så Elisabet ringde för att höra vad som pågick. I andra änden av luren fick hon höra att ingen hade öppnat dörren när sjuktransporten anlänt.

– Jag stängde av mobilen med en smäll. Nu hade jag fått nog. Jag frågade Bosse om jag skulle beställa en ny transport. ”Nä”, svarade han. ”Gör inte det. Jag känner mig lite bättre nu än förut”. Det var förmodligen inte alls sant. Han ville bara inte vara till mer besvär, skriver Höglund.

Hon är märkbart besviken på vården, och förklarar att Bosse fortsatt mår dåligt och har svårt med andningen.

Vi hoppas att allt löser sig för er!

LÄS MER: