Foto: SVT

Erika Åbergs känslosamma ord till tittarna efter finalen i SVT – öppnar för mer ”Det sitter i väggarna”

Tittarsuccén är över för den här gången.

På måndagen sändes det sista (?) avsnittet av ”Det sitter i väggarna”.

Samtidigt lämnar SVT-profilen dörren öppen för en fortsättning.

– Om det blir fler eller inte, är ännu oklart, skriver byggnadsantikvarien Erika Åberg på Instagram.

Uppdatering kl 15:35: SVT meddelar i ett pressmeddelande att ”Det sitter i väggarna” får en ny säsong 2021. Det efter en stor mängd reaktioner från tittarna – läs mer här!

Det har varit en oväntad succésaga.

För sex år sedan sjösatte SVT det nya livsstilsprogrammet ”Det sitter i väggarna” – då med historikern Christopher O’Reagan och byggnadsantikvarien Erika Åberg som programledare.

Christopher O’Reagan medverkade i programserien fram till 2018. Foto: SVT

Det blev en omedelbar tittarfavorit – och genom åren har omkring en miljon tv-tittare sett avsnitten i SVT.

Inför förra årets säsong tog ”Antikrundan”-profilen Rickard Thunér över stafettpinnen efter O’Reagan och har sedan dess lett historieprogrammet med bravur.

Programidén är som bekant att SVT-profilerna tar sig an gamla hus och deras historia. Samtidigt får nyfikna husägare lära känna sitt hem och dess förflutna på djupet.

Programledarna Erika Åberg och Rickard Thunér
Foto: Maria Rosenlöf /SVT

På måndagskvällen sändes det sista avsnittet för den sjätte säsongen – och sedan tidigare har SVT meddelat att kanalen kommer att pausa inspelningarna av tittarfavoriten under nästa år.

LÄS MER: SVT:s ödesbesked – därför stoppas tittarfavoriten

 Vi pausar tre program nästa år för att lyfta fram medel till några online/playsatsningar på SVT . Våra programmedel är en fördelningsekonomi, om vi/SVT ska göra nya satsningar behöver vi hitta medel från redan befintliga program, har Micael Lekberg, programchef på SVT, tidigare berättat för Nöjeslivet.

Micael poängterar att programledarna gjort ett fantastiskt arbete, men att programmet inte alltid haft lika goda tittarsiffror online.

Programledaren öppen för mer: ”Ännu oklart”

I samband med säsongens sista avsnitt lämnar dock programledaren Erika Åberg dörren öppen för nya inspelningar.

– Då var det dags för det sista avsnittet av Det sitter i väggarna. Om det blir fler eller inte, är ännu oklart – men gläds åt de 43 avsnitt som har gjorts under åren och de åtta som finns att se just nu på SVT Play, skrev Erika på Instagram på måndagskvällen i samband med att programmet skulle visas på bästa sändningstid i SVT1.

Efter det att säsongens sista program visades i SVT skrev Erika ett känslosamt öppet brev till tittarna. Hon passade då på att tacka alla.

– Stort tack till alla som har gjort Det sitter i väggarna möjligt! Alla underbara familjer som släppt in oss i era hus, mitt i er vardag. Alla som envist grävt i arkiven och letat i fotosamlingar och i minnet för att återskapa historien. Återbesökare som har tagit sig tid att komma, hantverkare som hjälpt till med byggen och restaurering. Och alla fantastiska kollegor som har lagt en bit av sitt hjärta i den här produktionen, skriver Erika Åberg.

SVT-profilens känslosamma ord efter finalen av ”Det sitter i väggarna”

Hon förklarar att inspelningarna av det populära SVT-programmet varit en stor resa i hennes liv. Att vara programledare för ett stort tv-program var helt nytt för henne när hon och O’Reagan inledde ”Det sitter i väggarna”-resan 2015.

LÄS MER: Det sitter i väggarna-Erika Åberg fick ta emot stort pris

– Det har varit en personlig resa också. Jag trodde ALDRIG att jag skulle våga fronta ett tv-program. När vi spelade in första avsnittet för sex år sedan stod jag med rusande hjärta och visste inte vart jag skulle titta eller göra av händerna. Men jag ville verkligen att folk skulle få veta mer om byggnadsvård, och med pepp från teamet släppte spänningarna allt eftersom, skriver Erika Åberg på Instagram.

Det sitter i väggarna
Foto: Baluba/SVT

Programledaren och byggnadsantikvarien förklarar att hon fortfarande var nervös under inspelningarna av den avslutande säsongen.

– Nu bultar hjärtat fortfarande – men rytmen är lugn och stadig och det är mer av passion än rädsla. Det har varit så vansinnigt roligt att åka runt i Sverige med verktygslådan! Och sedan att få respons på att programmet uppenbarligen har betytt så mycket för så många. TACK, alla ni som har hört av er med vänliga hälsningar! skriver hon.

Samtidigt lämnar hon en dörr öppen för fler tv-uppdrag framöver.

– Oavsett om vi ses i rutan eller på något annat sätt kommer jag att fortsätta att bjuda på byggnadsvård och historia. Det gör livet meningsfullt, skriver Erika Åberg.

Tittarna vill se mer ”Det sitter i väggarna”

Hundratals tittare har hört av sig till Newsner efter säsongsavslutningen – för att hylla programledarduon. Samtidigt önskar många att SVT ska ändra sig och spela in nya avsnitt av tittarsuccén.

”Fantastisk programserie där huvudsakligen unga människor för lära sig om sina hus. Både renovering på rätt sätt och historia runt huset och trakten. Snälla SVT tänk om och spela in nya program!! Tack Erika och Rickard för folkbildning ni gett oss”, skriver en av många tittare som vill uttrycka sin åsikt och tacksamhet.

I går sändes det sista avsnittet av "Det sitter i väggarna" – nu säger vi: TACK för allt, fantastiska Rickard Thunér och…

Posted by Newsner on Tuesday, October 20, 2020

Vad tycker du om ”Det sitter i väggarna”? Skriv gärna en kommentar och tacka Erika och Rickard för en fin insats!

Följ oss gärna på Instagram, klicka här för att komma till oss på Nöjeslivet.