Han var den stora skådespelaren som blev frontmannen för svenska romantiska dramafilmer. Jarl Kulle gjorde ett enormt avtryck i klassiker som ”Änglar, finns dem?” och ”Bröllopsbesvär” där han fick biopubliken att flämta med sin charm.
Jarl Kulle kunde kasta sig mellan skratt och allvar likt ingen annan, och fortsätter inspirera skådespelare än i dag.
Men efter folkkära skådespelarens död väntade inte bara sorg för stjärnans familj. Hans bortgång blev början på slutet för familjefriden när en arvstvist gjorde att en försoning aldrig kunde nås.
Det finns många skådespelare som har kommit och gått genom historien, men bara få personer kan beskrivas som ikoner och legender.
Många får ett stort genombrott i en film eller tv-serie men lika snabbt som framgången uppstod, ebbar också intresset snart ut.
Men det finns en skådespelare som utan tvekan för alltid har en speciell plats i historieböckerna, vi talar förstås om ingen mindre än Jarl Kulle.
Redan tidigt i livet visste den blivande storstjärnan att han skulle bli just skådespelare. Som 17-åring blev han antagen till Terserus teaterskola, och fick modet att söka in på Dramatens elevskola.
Det var först efter tredje försöket som han antogs som elev och det dröjde inte lång tid förrän Jarl började synas i stora produktioner som Lång dags färd mot natt, Gustaf III och Kung Lear, skriver Släkthistoria.
Men det var när filmens värld öppnade sig för Jarl, som de stora framgångarna kom.
Christina Schollin om relationen med Jarl Kulle
Han syntes bland annat i Oscarsnominerade filmen ”Käre John” där han spelade mot Christina Schollin. Och just den sistnämnda stjärnan skulle han få spela mot flertal gånger.
På vita duken syntes de båda i kultklassikerna ”Änglar, finns dem?” och ”Bröllopsbesvär”. Och under åren fick de en alldeles särskild speciell relation. När Christina Schollin hade sitt sommarprat i P1 2023, berättade hon varmt om sina minnen med Jarl.
– Jag minns med glädje Jarls omtanke med mig dessa dagar på klipporna. Han såg till att jag inte fick frysa mellan tagningarna, beordrade fram koftor och badlakan att svepa in mig i. Jag fick till och med låna hans egen badkappa, sa Christina och fortsatte:
– Då var det inte särskilt svårt att pressa fram ett lyckligt leende mot kameran, trots blåst och rusk.
På 1960-talet briljerade Jarl även på musikalscenen i My Fair Lady, där han hyllades av både publik och kritiker. För många blev han dessutom en ikonisk figur som Ture Sventon och som uppläsare av Nyårsklockan.
Men livet kantades inte bara av den ena succén efter den andra. Även sorgen skulle slå till – djupt.
Jarl Kulle förlorade dottern Anna
Trots framgångarna inom karriären kantades Jarls liv av personliga sorger. Han fick fem döttrar, varav två – Maria och Anna – med sin första hustru Louise Hermelin. Deras dotter Anna gick tragiskt bort vid 16 års ålder efter ett astmaanfall, vilket lämnade familjen i djup sorg.
– Mamma och pappa visste att hennes astma var allvarlig men jag förstod inte vidden av det. När Anna dog var jag 19 år. Nu är jag snart 45. Först på senare år har jag kunnat leva med hennes död utan att den förlamar mig. Flodvågen i Thailand är en annan sorts tragedi, ändå finns likheter. Jag kan förnimma den känsla som anhöriga drabbats av, har dottern Maria Kulle berättat för Svenska dagbladet.
I sitt andra äktenskap, med skådespelaren Anne Nord, fick han döttrarna Hanna och Linda, som också valde skådespelarbanan. Samma väg valde även äldre dottern Maria. Skådespelaren fick dessutom dottern Mia Kulle Rydsjö tillsammans med Ninni Rydsjö.
Jarl Kulles dödsorsak
Men den största tragedin inträffade när familjen och Sverige förlorade sin älskade Jarl Kulle. 70 år gammal somnade legendaren in 3 oktober 1997 efter att ha drabbats av skelettcancer.
Sorgen tog hårt på hustrun Anne Kulle som nu blev änka på deras älskade gård Gregersboda.
– Hon och pappa levde i symbios. De gjorde nästan allt tillsammans. Tomrummet mamma måste ha känt när pappa gick bort vågar jag inte ens föreställa mig. Teatern, som år för år växte sig allt större, gav henne ett tydligt syfte i livet. Dessutom fick hon möjlighet att återknyta till den skådespelarkarriär hon hade innan hon slog sig till ro här på Gregersboda, har dottern Linda Kulle sagt till Hemmets journal.
Barnen sörjde en älskad pappa som rycktes ifrån dem alldeles för tidigt. Dottern Linda var bara 14 år när Jarl dog.
– Jag tror att jag hade haft en starkare självkänsla om jag hade fått behålla min pappa längre. Med honom försvann en trygghet som alltid hade funnits där. Plötsligt hade jag inte längre det där ryggstödet att luta mig mot som han med sin stora auktoritet erbjöd. Det gjorde nog att jag blev lite mer benägen att vara andra till lags. Självkänslan är något som jag har fått erövra med åren, berättade Linda i samma intervju.
Senare i oktober 1997 fördes Jarl Kulle till sin allra sista vila i Roslags-Kulla kyrka i Österåkers kommun. Det var en plats som betytt mycket då det inte minst var bara ett stenkast från Gregersboda gård där stjärnan bott med hustrun och deras ståv barn.
Arvstvisten efter Jarl Kulles död
Efter Jarls död uppstod en långdragen och uppmärksammad arvstvist mellan hans änka Anne Kulle och de äldre döttrarna. Konflikten kretsade kring ägandet av familjens gård, Gregersboda, och huruvida ett muntligt avtal mellan Jarl och Anne skulle erkännas. Anne menade att Jarl ville att hon skulle bo kvar på gården, men detta saknade skriftliga bevis.
– Jag får aldrig lugn och ro för att komma igenom min sorg efter Jarl. Allt bråk river och sliter och gör ont hela tiden, sa hon till Aftonbladet år 2000, och fortsatte:
– Jarl skulle vara förtvivlad om han visste vad som pågår. Hans sista önskan var att jag skulle föra vår ”fädernegård” Gregersboda vidare.
Stora lättnaden efter rättegången
Om Annes överenskommelse med Jarl skulle blivit som hon hade önskat hade änkan fått 50 procent av arvet, medan de fyra barnen skulle fått 12,5 procent vardera.
Och efter flera års kamp, tycktes arvstvisten ha fått sitt avslut. Anne fick rätt, och lättnaden när beskedet kom var helt enorm.
– Jag har levt med ständig ångest och oro. Det har varit förfärligt eftersom jag hela tiden har vetat att Jarl ville att jag skulle bo kvar här. Det är ju mitt hem och ens hem är, eller ska vara, den tryggaste platsen på jorden. Så har jag inte kunnat känna och det har varit fruktansvärt, sa hon då till Aftonbladet.
Att domstolen dömde till Annes fördel innebar att hon behövde köpa ut de två äldsta döttrarna. Men även om hon vann, var det med blandade känslor som Anne nu skulle få behålla gården.
– Jag är oerhört lycklig över utgången men väldigt sorgsen över de djupa sår detta har skapat. Det är en tragedi.
Döttrarna krävde upprättelse
Men tyvärr var det inte slut där. År senare togs ärendet upp på nytt. De äldsta döttrarna var inte nöjda med resultatet alls och krävde att bouppteckningen skulle rivas upp.
De hävdade dessutom att det saknades en hel del egendom och föremål i utredningen. Allt från en traktor, och två ordnar som Jarl Kulle fått av kungen, till verktyg. Samt ska även de två Guldbaggar som skådespelaren vann för filmerna ”Fanny och Alexander” samt ”Bröllopsbesvär” ha saknats.
2005 slog dessutom Högsta domstolen fast att Svea hovrätt begått ett rättegångsfel. Det uppdagades att man slarvat bort ett överklagande från Maria och Mia Kulle där de krävt att en boutredningsman skulle sparkas.
– Det är mycket, mycket jobbigt att det aldrig tar slut. Jag förstår inte vad ont jag gjort eftersom jag måste sättas åt så här. Det är åtta år sedan min man dog och det är fortfarande inte slut, sa Anne Kulle förtvivlat till Expressen när hon fick beskedet.
Vid det laget hade också döttrarna krävt genom Kronofogden att Anne skulle vräkas från hennes älskade gård Gregersboda.
Testamentet efter Anne Kulle
Men 2008 fick tvisten ett svårt men efterlängtat beslut. Högsta domstolen ogillade ett särskilt åtal och satte därmed punkt för en lång och infekterad konflikt.
Detta i sin tur ledde till att Anne Kulle fick se sin sista önskan uppfylld innan sin egen död. De sista åren fick hon bo kvar på gården i enlighet med hovrättens dom.
25 januari 2020 somnade Anne Kulle in, 76 år gammal. Bara tre månader innan sin död hade hon fått beskedet att hon drabbats av en obotlig sjukdom.
Det var då hon ska ha tagit det viktiga beslutet att skriva ett testamente, för att färdigställa att allting var i ordning inför sin död.
I sitt testamente skriver Anne Kulle:
”Delar av min kvarlåtenskap utgör arv som jag erhållit från min make Jarl Kulle, tillika mina döttrars far. För det fall förordnande i detta fall omfattar sådan egendom som jag ärvt med fri förfoganderätt efter min make Jarl Kulle är det min yttersta vilja och önskan att mina döttrar Linda och Hanna Kulle ändå respekterar min vilja och godkänner mitt testamente i sin helhet.”
Någon försoning blev det aldrig med Jarls andra barn och efter sin död lämnade Anne Kulle efter sig 25,6 miljoner kronor. Dottern Linda blev den som tog över gården och dess tillgångar.
Trots familjekonflikterna är Jarl Kulles arv inom svensk film och teater odiskutabelt. Han var en mästare på att gestalta komplexa karaktärer och lämnade ett outplånligt avtryck på den svenska kulturscenen. För generationer framöver kommer hans prestationer att inspirera och beröra.
Så oerhört sorgligt att ingen överenskommelse kunde nås, inte ens i slutet. Vila i frid Jarl, vi saknar dig.